Languages

Žanet Verneke

Žanet Verneke je nemački koloraturni sopran. Nastupa u nemačkim i švajcarskim operskim kućama, u ulogama poput Lulu (Lulu), Cerbinete (Ariadna na Naksosu), Adine (Ljubavni napitak), Kinegond (Kandid), Fjakermile (Arabela) i Kraljice noći (Čarobna frula). Hvaljena je od strane kritičara zbog specifične boje glasa i brilijantne kolorature, dok ju je časopis Opernvelt nazvao najboljom mladom pevačicom.

Još za vreme studija, debitovala je u Štutgarskoj operi u glavnoj ulozi u Princezi na zrnu graška Ernsta Toha, ali i kao glavna ženska rola na nemačkoj premijeri Džina iz Stajnfelda Fridriha Cerhe u Krefeldu, što svedoči o njenom interesovanju za savremenu muziku.

U periodu od 2004. do 2010. godine, Žanet Verneke bila je članica ansambla Teatra Krefeld/Menhengladbah. Pored toga, sarađivala je sa pozorištima u Štutgartu, Dortmundu, Lucernu, Haleu, Bonu, Augsburgu, Bremenu, Libeku, Rostoku, Kotbusu, Hagenu, Ahenu, Bilefeldu i više puta nastupala na operskom festivalu u Hajdenhajmu.

Osim opere, često nastupa koncertno sa orkestrima, u oratorijumima i koncertantnim delima. Od orkestara sa kojima je sarađivala, trebalo bi pomenuti Simfonijski orkestar iz Halea, Dortmundsku filharmoniju, Klasičnu filharmoniju iz Bona, Simfonijski orkestar iz Niderhajna, Jugozapadnu filharmoniju iz Konstance, Filharmoniju Južne Vestfalije, Filharmoniju Vogtlanda, Štiftsorkestar iz Štutgarta, Kamernu filharmoniju Rajna-Majna, Orkestar Johan Štraus iz Kurpfalca i Altviner Štrausansambl iz Štutgarta. Bila je više puta gost na Hendlovom festivalu u Haleu i na muzičkom festivalu Šlezvig-Holštajn. Godine 2011. pevala je u Malerovoj 4. simfoniji sa filharmonijom iz Štutgarta, što je snimljeno na CD-u.

Žanet Verneke nastupala je i u mjuziklima, a stekla je pevačka iskustva i u oblasti džez muzike. Od 2011. članica je minhenskog big benda Fink & Šteinbah. Tumačila je glavne uloge u džez mjuziklu Rozalija, ili devojka od stakla i u mjuziklu Detektiv svinger. Čest je učesnik velikih krosover produkcija.