Languages

Жанет Вернеке

Жанет Вернеке је немачки колоратурни сопран. Наступа у немачким и швајцарским оперским кућама, у улогама попут Лулу (Лулу), Цербинете (Ариадна на Наксосу), Адине (Љубавни напитак), Кинегонд (Кандид), Фјакермиле (Арабела) и Краљице ноћи (Чаробна фрула). Хваљена је од стране критичара због специфичне боје гласа и брилијантне колоратуре, док ју је часопис Опернвелт назвао најбољом младом певачицом.

Још за време студија, дебитовала је у Штутгарској опери у главној улози у Принцези на зрну грашка Ернста Тоха, али и као главна женска рола на немачкој премијери Џина из Стајнфелда Фридриха Церхе у Крефелду, што сведочи о њеном интересовању за савремену музику.

У периоду од 2004. до 2010. године, Жанет Вернеке била је чланица ансамбла Театра Крефелд/Менхенгладбах. Поред тога, сарађивала је са позориштима у Штутгарту, Дортмунду, Луцерну, Халеу, Бону, Аугсбургу, Бремену, Либеку, Ростоку, Котбусу, Хагену, Ахену, Билефелду и више пута наступала на оперском фестивалу у Хајденхајму.

Осим опере, често наступа концертно са оркестрима, у ораторијумима и концертантним делима. Од оркестара са којима је сарађивала, требало би поменути Симфонијски оркестар из Халеа, Дортмундску филхармонију, Класичну филхармонију из Бона, Симфонијски оркестар из Нидерхајна, Југозападну филхармонију из Констанце, Филхармонију Јужне Вестфалије, Филхармонију Вогтланда, Штифтсоркестар из Штутгарта, Камерну филхармонију Рајна-Мајна, Оркестар Јохан Штраус из Курпфалца и Алтвинер Штраусансамбл из Штутгарта. Била је више пута гост на Хендловом фестивалу у Халеу и на музичком фестивалу Шлезвиг-Холштајн. Године 2011. певала је у Малеровој 4. симфонији са филхармонијом из Штутгарта, што је снимљено на компакт диску.

Жанет Вернеке наступала је и у мјузиклима, а стекла је певачка искуства и у области џез музике. Од 2011. чланица је минхенског биг бенда Финк & Штеинбах. Тумачила је главне улоге у џез мјузиклу Розалија, или девојка од стакла и у мјузиклу Детектив свингер. Чест је учесник великих кросовер продукција.