Languages

A. Vrebalov – Dž. King

ALEKSANDRA VREBALOV
 
Kompozitorka Aleksandra Vrebalov je napisala oko 70 muzičkih komada koje su izvodili Kronos kvartet, Dejvid Krakauer, ETHEL, Horhe Kabajero, Opera Srpskog narodnog pozorišta i Beogradska filharmonija. Predstavlјena je na brojnim festivalima među kojima su Linkoln centar Out of Doors, Bi-Bi-Si Proms, Edinburški festival i Ravinia, a u Srbiji Interzone, NOMUS i BEMUS.  Kompozicije Aleksandre Vrebalov naručivali su Karnegi hol, Kronos kvartet, Plesno pozorište Dušan Tinek, Američko udruženje kompozitora, Brooklyn Academy of Music, Fondacija Barlou, Klaris Smit Centar i Merkin hol.
 
Učestvovala je u Američkim operskim projektima, bila je gostujući kompozitor u Rokfeler centru u Belađu, Mekdauel Koloniji i New Dramatists u Nјujorku. Gostovala je na umetničkim programima The Hermitage (Florida) i Djerassi (Kalifornija), kao i na simpozijumu o Prvom svetskom ratu na Berkli Univerzitetu kao gost-predavač.
 
CD sa njenim kompozicijama objavile su izdavačke kuće Nonesuch, Centaur Records, Innova i Vienna Modern Masters, kao i SKC Novi Sad, i Ingmart.  Koreografije za njena dela radili su Dušan Tinek (Nјujork), plesne trupe Rambert (Velika Britanija) i Take Dance (SAD), Škotski nacionalni plesni teatar i Festival Balet u Providensu.
 
Muzika Aleksandra Vrebalov je korišćena je u tri filma koji govore o ratnim stradanjima – Soul Murmur koji je režirala Helen Dojl (Kanada), Slučaj Kepiro Nataše Krstić (Srbija) i Beyond Zero: 1914 – 1918, reditelјa Bila Morisona (SAD).  Beyond Zero: 1914 – 1918 je od premijere u Berkliju u aprilu 2014. godine prikazan uz živu muzičku pratnju u Karnegi Holu, a kao muzički film, u Luvru, u Muzeju moderne umetnosti u Nјujorku i na mnogobrojnim filmskim festivalima.
 
U produkciji Matice Srpske i Francuskog kulturnog centra, 2013. godine Vrebalova je radila muziku za film Četiri karijatide, o Savi Sumanovicu čiji je autor Igor Antić.
 
Muzika Klasika je 2011. godine proglasila Aleksandru Vrebalov kompozitorom godine (za operu Mileva koju je poručilo Srpsko narodno pozorište za proslavu 150 godina postojanja), a dobitnica je i brojnih drugih nagrada, kao što su nagrade Američke akademije za umetnost i književnost, izdavačke kuće Vienna Modern Masters, ASCAP-a, organizacije Meet the Composer, Fondacije Douglas Moore, zatim dve Mokranjčeve nagrade koje joj je uručilo Udruženje kompozitora Srbije za najbolјi rad premijerno izveden u Srbiji 2010. i 2012. godine.  Najskorija u nizu priznanja za rad Vrebalove je Fromm nagrada Harvard Univerziteta iz 2014. godine i Zlatna značka kulturnoprosvetne zajednice Srbije za doprinos i širenje srpske kulture.
 
Ukorenjena u dve kulturne sredine, srpskoj i američkoj, Vrebalova je 2007. godine osnovala međunarodnu kompozitorsku radionicu Leto u Somboru sa gostima predavačima iz Nјujorka, koja je u četiri godine postojanja okupila oko 120 učesnika, i na kojoj je svetsku premijeru imalo gotovo pedeset muzičkih komada mladih kompozitora, sa dodatnim izvođenjima u Novom Sadu i Zrenjaninu. Nјena dvadesetogodišnja saradnja sa Kronos kvartetom (SAD) dovela je do gostovanja ovog ansambla u Srbiji 2012. i 2014. godine, a desetogodišnji rad sa Plesnim teatrom Dušan Tinek (SAD) je rezultirao turnejom ove trupe u Srbiji 2013. godine, koja je predstavlјena publici u Beogradu, Novom Sadu i Somboru, i u celini finansirana sredstvima iz SAD.  U martu 2015. godine, Vrebalova je organizovala dolazak članova hora Manastira Kovilј na zajednički koncert sa Kronos Kvartetom u Karnegi Holu u Nјujorku, gde su izveli vizantijski napev V Pamjat Večnuju u okviru kompozicije Beyond Zero: 1914 – 1918. Vrebalova živi u Nјujorku. Za više informacija pogledajte http://aleksandravrebalov.com.
 
***
 
DŽON KING
 
Džon King, kompozitor, gitarista i violista, napisao je više od 200 komada za različite muzičke žanrove, od koncertne, scenske, elektronske, do pozorišne muzike.  Poznat po svom eksperimentalnom, avangardnom pristupu stvaranju, prvu značajnu narudžbinu dobio je 1985. od Džona Kejdža, tada muzičkog direktora Merce Cunningham Dance kompanije, sa kojom je nastavio saradnju u narednih dvadeset pet godina, kao kompozitor i član muzičkog ansambla kompanije. Kasnije narudžbine uklјučuju dela za Kronos kvartet, Brooklyn Academy of Music, Red orkestar, Albani simfonijski orkestar, Bang on a Can All-Stars, u baletskim kućama Manhajma, Nјujorka, Štutgarta i Montekarlam, kao i Teatra Ludvigsburg.  Pored njegove grupe Crucible koja je premijerno izvela mnoge od njegovih kvarteta u njujorškim koncertnim prostorima (Stone, The Kitchen, Roulette, Lincoln Center), kvartete Džona Kinga izvodili su Eklipse kvartet, ETHEL (NYC) i Mondrian kvartet (Amsterdam).
 
Napisao je sedam eksperimentalnih opera: What is the word (2015) i Ping (2014), na tekst Samuela Beketa; Impropera (2012), koristeći tekstove poruka sa mobilnih telefona; Herzstuck/Heartpiece, na osnovu teksta Hajnera Milera, premijerno izvedena 1999. na festivalu Varšavska jesen i predstavlјena u njujorškoj The Kitchen 2000. godine; La Belle Captive na osnovu tekstova Alain Rob-Grijea, premijerno izvedena u Teatru Kolon u Buenos Airesu 2003. godine, sa izvođenjima u londonskom ICA 2004. godine i u njujorškoj The Kitchen 2005. godine; i Bačena kockica, na osnovu pesme Stefana Malarmea koju je izveo VOX/Nјujork Siti opera (2008) i CalArts u 2010. godini.  Trenutno radi na SapphOpera, po tekstovima Safo.
 
Mnogobrojna CD izdanja sa muzikom Džona Kinga uklјučuju tri nedavna CD-a sa gudačkim kvartetima: Deset misterija i ALLSTEEL (obe je izdao Tzadik) i ETHEL (izdao Cantaloupe), kao i snimke sa funk-noise grupom Electric World na kojima su njegove originalne kompozicije i na kojima svira električnu gitaru.  Trenutno je u pripremi CD izdanje Kingovog ciklusa za gudački kvartet Free Palestine po motivima arapskih makama u izvođenju njujorškog kvarteta Secret.
 
Džon King je kustos u prostoru za eksperimentalnu muziku Spectrum u Nјujorku, a bio je direktor muzičkog programa u kultnoj The Kitchen od 1999. do 2003. g.  Bio je ko-direktor muzičkog odbora Merce Cunningham Dance kompanije od 2002. g. do njenog raspuštanja 2011.g. Aktivan je na njujorskoj downtown sceni kao improvizator na različitim akustičnim instrumentima i elektronici.
 
King je bio gostujući umetnik u Rokfeler centru u Belađu 2016. godine i u Veneciji, pod pokrovitelјstvom Fondacije Helen Harvi, u junu 2015. godine.
 
Dobitnik je nagrade Fondacije za savremenu umetnost (2014) i nagrade Alpert za muziku (2009). Živi u Nјujorku. Za više informacija pogledajte http://www.johnkingmusic.com.