Languages

А. Вребалов – Џ. Кинг

АЛЕКСАНДРА ВРЕБАЛОВ
 
Композиторка Александра Вребалов је написала око 70 музичких комада које су изводили Кронос квартет, Дејвид Кракауер, ETHEL, Хорхе Кабајеро, Опера Српског народног позоришта и Београдска филхармонија. Представљена је на бројним фестивалима међу којима су Линколн центар Out of Doors, Bi-Bi-Si Proms, Единбуршки фестивал и Равиниа, а у Србији Interzone, НОМУС и БЕМУС.  Композиције Александре Вребалов наручивали су Карнеги хол, Кронос квартет, Плесно позориште Душан Тинек, Америчко удружење композитора, Brooklyn Academy of Music, Фондација Барлоу, Кларис Смит Центар и Меркин хол.
 
Учествовала је у Америчким оперским пројектима, била је гостујући композитор у Рокфелер центру у Белађу, Мекдауел Колонији и New Dramatists у Њујорку. Гостовала је на уметничким програмима The Hermitage (Флорида) и Djerassi (Калифорнија), као и на симпозијуму о Првом светском рату на Беркли Универзитету као гост-предавач.
 
ЦД са њеним композицијама објавиле су издавачке куће Nonesuch, Centaur Records, Innova и Vienna Modern Masters, као и СКЦ Нови Сад, и Ингмарт.  Кореографије за њена дела радили су Душан Тинек (Њујорк), плесне трупе Рамберт (Велика Британија) и Take Dance (САД), Шкотски национални плесни театар и Фестивал Балет у Провиденсу.
 
Музика Александра Вребалов је коришћена је у три филма који говоре о ратним страдањима – Soul Murmur који је режирала Хелен Дојл (Канада), Случај Кепиро Наташе Крстић (Србија) и Beyond Zero: 1914 – 1918, редитеља Била Морисона (САД).  Beyond Zero: 1914 – 1918 је од премијере у Берклију у априлу 2014. године приказан уз живу музичку пратњу у Карнеги Холу, а као музички филм, у Лувру, у Музеју модерне уметности у Њујорку и на многобројним филмским фестивалима.
 
У продукцији Матице Српске и Француског културног центра, 2013. године Вребалова је радила музику за филм Четири каријатиде, о Сави Сумановицу чији је аутор Игор Антић.
 
Музика Класика је 2011. године прогласила Александру Вребалов композитором године (за оперу Милева коју је поручило Српско народно позориште за прославу 150 година постојања), а добитница је и бројних других награда, као што су награде Америчке академије за уметност и књижевност, издавачке куће Vienna Modern Masters, ASCAP-a, организације Meet the Composer, Фондације Douglas Moore, затим две Мокрањчеве награде које јој је уручило Удружење композитора Србије за најбољи рад премијерно изведен у Србији 2010. и 2012. године.  Најскорија у низу признања за рад Вребалове је Fromm награда Харвард Универзитета из 2014. године и Златна значка културнопросветне заједнице Србије за допринос и ширење српске културе.
 
Укорењена у две културне средине, српској и америчкој, Вребалова је 2007. године основала међународну композиторску радионицу Лето у Сомбору са гостима предавачима из Њујорка, која је у четири године постојања окупила око 120 учесника, и на којој је светску премијеру имало готово педесет музичких комада младих композитора, са додатним извођењима у Новом Саду и Зрењанину. Њена двадесетогодишња сарадња са Кронос квартетом (САД) довела је до гостовања овог ансамбла у Србији 2012. и 2014. године, а десетогодишњи рад са Плесним театром Душан Тинек (САД) је резултирао турнејом ове трупе у Србији 2013. године, која је представљена публици у Београду, Новом Саду и Сомбору, и у целини финансирана средствима из САД.  У марту 2015. године, Вребалова је организовала долазак чланова хора Манастира Ковиљ на заједнички концерт са Кронос Квартетом у Карнеги Холу у Њујорку, где су извели византијски напев В Памјат Вечнују у оквиру композиције Beyond Zero: 1914 – 1918. Вребалова живи у Њујорку. За више информација погледајте http://aleksandravrebalov.com.
 
***
 
ЏОН КИНГ
 
Џон Кинг, композитор, гитариста и виолиста, написао је више од 200 комада за различите музичке жанрове, од концертне, сценске, електронске, до позоришне музике.  Познат по свом експерименталном, авангардном приступу стварању, прву значајну наруџбину добио је 1985. од Џона Кејџа, тада музичког директора Merce Cunningham Dance компаније, са којом је наставио сарадњу у наредних двадесет пет година, као композитор и члан музичког ансамбла компаније. Касније наруџбине укључују дела за Кронос квартет, Brooklyn Academy of Music, Ред оркестар, Албани симфонијски оркестар, Bang on a Can All-Stars, у балетским кућама Манхајма, Њујорка, Штутгарта и Монтекарлам, као и Театра Лудвигсбург.  Поред његове групе Crucible која је премијерно извела многе од његових квартета у њујоршким концертним просторима (Stone, The Kitchen, Roulette, Lincoln Center), квартете Џона Кинга изводили су Еклипсе квартет, ETHEL (NYC) и Мондриан квартет (Амстердам).
 
Написао је седам експерименталних опера: What is the word (2015) и Ping (2014), на текст Самуела Бекета; Impropera (2012), користећи текстове порука са мобилних телефона; Herzstuck/Heartpiece, на основу текста Хајнера Милера, премијерно изведена 1999. на фестивалу Варшавска јесен и представљена у њујоршкој The Kitchen 2000. године; La Belle Captive на основу текстова Алаин Роб-Гријеа, премијерно изведена у Театру Колон у Буенос Аиресу 2003. године, са извођењима у лондонском ICA 2004. године и у њујоршкој The Kitchen 2005. године; и Бачена коцкица, на основу песме Стефана Малармеа коју је извео VOX/Њујорк Сити опера (2008) и CalArts у 2010. години.  Тренутно ради на SapphOpera, по текстовима Сафо.
 
Многобројна ЦД издања са музиком Џона Кинга укључују три недавна ЦД-а са гудачким квартетима: Десет мистерија и АЛЛСТЕЕЛ (обе је издао Tzadik) и ETHEL (издао Cantaloupe), као и снимке са funk-noise групом Electric World на којима су његове оригиналне композиције и на којима свира електричну гитару.  Тренутно је у припреми ЦД издање Кинговог циклуса за гудачки квартет Free Palestine по мотивима арапских макама у извођењу њујоршког квартета Secret.
 
Џон Кинг је кустос у простору за експерименталну музику Spectrum у Њујорку, а био је директор музичког програма у култној The Kitchen од 1999. до 2003. г.  Био је ко-директор музичког одбора Merce Cunningham Dance компаније од 2002. г. до њеног распуштања 2011.г. Активан је на њујорској downtown сцени као импровизатор на различитим акустичним инструментима и електроници.
 
Кинг је био гостујући уметник у Рокфелер центру у Белађу 2016. године и у Венецији, под покровитељством Фондације Хелен Харви, у јуну 2015. године.
 
Добитник је награде Фондације за савремену уметност (2014) и награде Алперт за музику (2009). Живи у Њујорку. За више информација погледајте http://www.johnkingmusic.com.