Languages

Vesna Đurković

Obrazovanje započinje u muzičkoj školi Josif Marinković u Zrenjaninu u klasi prof. Ane Aleksić Šajrer, posle čega nastavlјa školovanje na katedri za solo pevanje na FMU u Beogradu u klasi prof. Ljudmile Gros Popović, u čijoj klasi je 2016. završila master studije.

 

Tokom školovanja bila je dobitnik laureat na brojnim takmičenjima: Nikola Cvejić u Rumi, Talenti 2011, Bruna Špiler u Herceg Novom i Obzorja na Tisi. Usavršavala se kod Olge Makarine, Davida Bižića, Marijane Mijanović i Predraga Goste.

 

Operski debi imala je na sceni Narodnog pozorišta tumačeći ulogu Belinde u operi Henrija Persla Didona i Enej 2013. godine. Na sceni Madlenijanuma nastupila je u operi Krunisanje Popeje Klaudija Monteverdija sa ulogom Drusile.

 

U okviru operskog studija FMU, pod vođstvom Dragane Radaković, pevala je ulogu Adele u opereti Johana Štrausa II Slepi miš na sceni pozorišta DADOV, u okviru programa festivala BELEF 2015. godine, kao i na maloj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

 

Master studije je završila ulogom Madalene iz istoimene opere Sergeja Prokofjeva, u režiji Vladana Đurkovića. Opera je uz pratnju kamernog orkestra izvedena na sceni Ruskog doma u Beogradu u junu 2016. povodom obeležavanja godine Prokofjeva.

 

U martu 2017. debitovala je u operi SNP-a kao Mizeta u predstavi Boemi.

 

Sezone 2017/2018 završila je usavršavanje u operskom studiju Borislav Popović Narodnog pozorišta u Beogradu, a u redovnom repertoaru opere nastupila je u predstavama Čarobna frula (Prva dama), Đani Skiki (Nela), Figarova ženidba (Barbarina), Slepi miš (Adela) i Bal pod maskama (Oskar).

 

Nastupila je u Centru lepih umetnosti Gvarnerijus u okviru ciklusa koncerata najbolјih studenata FMU 2015. godine. Iste godine nastupila je na koncertu Želјko Lučić i prijatelјi u Zrenjaninu sa Zrenjaninskom filharmonijom pod upravom Andreja Bursaća i kao gost na koncertu Zrenjaninske filharmonije pod upravom Mikice Jevtića, takođe u Zrenjaninu.