Languages

Весна Ђурковић

Образовање започиње у музичкој школи Јосиф Маринковић у Зрењанину у класи проф. Ане Алексић Шајрер, после чега наставља школовање на катедри за соло певање на ФМУ у Београду у класи проф. Људмиле Грос Поповић, у чијој класи је 2016. завршила мастер студије.

 

Током школовања била је добитник лауреат на бројним такмичењима: Никола Цвејић у Руми, Таленти 2011, Бруна Шпилер у Херцег Новом и Обзорја на Тиси. Усавршавала се код Олге Макарине, Давида Бижића, Маријане Мијановић и Предрага Госте.

 

Оперски деби имала је на сцени Народног позоришта тумачећи улогу Белинде у опери Хенрија Персла Дидона и Енеј 2013. године. На сцени Мадленијанума наступила је у опери Крунисање Попеје Клаудија Монтевердија са улогом Друсиле.

 

У оквиру оперског студија ФМУ, под вођством Драгане Радаковић, певала је улогу Аделе у оперети Јохана Штрауса ИИ Слепи миш на сцени позоришта ДАДОВ, у оквиру програма фестивала БЕЛЕФ 2015. године, као и на малој сцени Народног позоришта у Београду.

 

Мастер студије је завршила улогом Мадалене из истоимене опере Сергеја Прокофјева, у режији Владана Ђурковића. Опера је уз пратњу камерног оркестра изведена на сцени Руског дома у Београду у јуну 2016. поводом обележавања године Прокофјева.

 

У марту 2017. дебитовала је у опери СНП-а као Мизета у представи Боеми.

 

Сезоне 2017/2018 завршила је усавршавање у оперском студију Борислав Поповић Народног позоришта у Београду, а у редовном репертоару опере наступила је у представама Чаробна фрула (Прва дама), Ђани Скики (Нела), Фигарова женидба (Барбарина), Слепи миш (Адела) и Бал под маскама (Оскар).

 

Наступила је у Центру лепих уметности Гварнеријус у оквиру циклуса концерата најбољих студената ФМУ 2015. године. Исте године наступила је на концерту Жељко Лучић и пријатељи у Зрењанину са Зрењанинском филхармонијом под управом Андреја Бурсаћа и као гост на концерту Зрењанинске филхармоније под управом Микице Јевтића, такође у Зрењанину.