Languages

Vadim Gluzman

Izvanredne umetničke veštine Vadima Gluzmana oživlјavaju slavnu violinističku tradiciju devetnaestog i dvadesetog veka. Nјegov široki repertoar obuhvata i novu muziku, a njegovi nastupi se mogu čuti širom sveta zahvalјujući živim prenosima i upečatlјivoj zbirci nagrađenih snimaka koje ekskluzivno objavlјuje diskografska kuća BIS.

 

Ovaj izraelski violinista redovno nastupa sa najvećim svetskim orkestrima, poput Berlinske filharmonije, Bostonskog simfonijskog orkestra, Čikaškog simfonijskog orkestra, Orkestra Filadelfija, Simfonijskog orkestra iz San Franciska, Izraelske filharmonije, Londonske filharmonije, Londonskog simfonijskog orkestra i lajpciškog Orkestra Gevandhaus. Gluzman je sarađivao sa mnogim proslavlјenim dirigentima današnjice, kao što su Rikardo Šaji, Kristof fon Dohnanji, Tugan Sokijev, ser Endru Dejvis, Neme Jervi, Majkl Tilson Tomas, Semjon Bičkov, Juka-Peka Saraste, Pavo Jervi i Hanu Lintu. Učestvovao je na festivalima Verbije, Tenglvud, Ravinija i Lokenhaus, kao i na Festivalu kamerne muzike Severne obale u Čikagu, koji su osnovali Gluzman i pijanistkinja Anđela Jofe, njegova supruga i partner na resitalima.

 

Najvažniji angažmani u sezoni 2017/18. su nastupi sa Bostonskim simfonijskim orkestrom i dirigentom Tuganom Sokijevim, kao i prvi nastupi sa Kralјevskim orkestrom Koncerthebau pod upravom Rikarda Šajia. Gluzman će nastaviti saradnju sa Orkestrom Gevandhaus iz Lajpciga i obeležiće stogodišnjicu rođenja Leonarda Bernstajna izvođenjem njegove Serenade za violinu i orkestar sa Simfonijskim orkestrom Bi-Bi-Sija u Londonu i Simfonijskim orkestrom San Franciska. Kao član klavirskog trija, zajedno sa pijanistom Jevgenijem Sudbinom i violončelistom Johanesom Mozerom, ide na turneju po Evropi koja obuhvata nastupe u londonskom Vigmor Holu i berlinskom Koncerthausu, a kao solista će sarađivati sa sa simfonijskim orkestrima iz Toronta, Vankuvera, Oregona, Geteborga i Lucerna, Češkom filharmonijom i Orkestrom Finske radiotelevizije. Gluzman će predvoditi nastupe sa Bečkim kamernim orkestrom i Kamernim orkestrom ProMuzika iz Kolambusa u Ohaju, gde već četiri godine radi kao kreativni partner i glavni gostujući umetnik.

 

Tokom ove sezone, Gluzman će izvesti evropsku premijeru Trostrukog koncerta za violinu, violončelo i harmoniku dugmetaru Sofije Gubajduline zajedno sa Johanesom Mozerom, Elsbet Mozer i Orkestrom Tonhale iz Ciriha pod rukovodstvom Omera Meira Velbera. Premijerno je uživo odsvirao i snimio i druge kompozicije Gubajduline, kao i dela Gije Kančelija, Peterisa Vasksa, Majkla Doertija, Lere Auerbah, a nedavno i Elene Firsove.

 

Na poslednjem albumu Vadima Gluzmana, za diskografsku kuću BIS, nalazi se Bramsov Koncert za violinu sa Simfonijskim orkestrom iz Lucerna i dirigentom Džejmsom Gafiganom, kao i Sonatu br. 1 za violinu i klavir istog kompozitora, sa Anđelom Jofe. Među priznanjima koje je dobio za svoje brojne snimke izdvajaju se Diapason d’Or of the Year, Izbor urednika časopisa Gramophone, prestižna nagrada Choc de Classica koju dodelјuje časopis Classica, nagrada Disk meseca časopisa The Strad, priznanja od Bi-Bi-Sijevog Muzičkog časopisa, časopisa ClassicFM i mnoga druga.

 

Gluzman je rođen u bivšem Sovjetskom Savezu 1973. godine, a violinu je počeo da uči sa sedam godina. Studirao je u klasi Romana Snea u Letoniji i Zahara Brona u Rusiji pre nego što se preselio u Izrael 1990. godine, gde mu je mentor bio Jair Kles. U SAD se usavršavao u klasi Arkadija Fomina u Dalasu i na Džulijardu u klasi Doroti Dilej i Masao Kavasakija. Na početku svoje karijere, Gluzman je dobio podršku i mentorstvo od Icaka Šterna, koja je trajala sve do Šternove smrti 2001. godine. Godine 1994. dobio je prestižnu nagradu za uspehe u karijeri od Fondacije Henrika Šeringa.

 

Vadim Gluzman svira na legendarnoj Stradivarijevoj violini iz 1690. godine koja je pripadala Leopoldu Aueru, a koja mu je na neograničenom raspolaganju zahvalјujući udruženju Stradivari iz Čikaga.