Languages

Вадим Глузман

Изванредне уметничке вештине Вадима Глузмана оживљавају славну виолинистичку традицију деветнаестог и двадесетог века. Његов широки репертоар обухвата и нову музику, а његови наступи се могу чути широм света захваљујући живим преносима и упечатљивој збирци награђених снимака које ексклузивно објављује дискографска кућа BIS.

 

Овај израелски виолиниста редовно наступа са највећим светским оркестрима, попут Берлинске филхармоније, Бостонског симфонијског оркестра, Чикашког симфонијског оркестра, Оркестра Филаделфија, Симфонијског оркестра из Сан Франциска, Израелске филхармоније, Лондонске филхармоније, Лондонског симфонијског оркестра и лајпцишког Оркестра Гевандхаус. Глузман је сарађивао са многим прослављеним диригентима данашњице, као што су Рикардо Шаји, Кристоф фон Дохнањи, Туган Сокијев, сер Ендру Дејвис, Неме Јерви, Мајкл Тилсон Томас, Семјон Бичков, Јука-Пека Сарасте, Паво Јерви и Хану Линту. Учествовао је на фестивалима Вербије, Тенглвуд, Равинија и Локенхаус, као и на Фестивалу камерне музике Северне обале у Чикагу, који су основали Глузман и пијанисткиња Анђела Јофе, његова супруга и партнер на реситалима.

 

Најважнији ангажмани у сезони 2017/18. су наступи са Бостонским симфонијским оркестром и диригентом Туганом Сокијевим, као и први наступи са Краљевским оркестром Концертхебау под управом Рикарда Шајиа. Глузман ће наставити сарадњу са Оркестром Гевандхаус из Лајпцига и обележиће стогодишњицу рођења Леонарда Бернстајна извођењем његове Серенаде за виолину и оркестар са Симфонијским оркестром Би-Би-Сија у Лондону и Симфонијским оркестром Сан Франциска. Као члан клавирског трија, заједно са пијанистом Јевгенијем Судбином и виолончелистом Јоханесом Мозером, иде на турнеју по Европи која обухвата наступе у лондонском Вигмор Холу и берлинском Концертхаусу, а као солиста ће сарађивати са са симфонијским оркестрима из Торонта, Ванкувера, Орегона, Гетеборга и Луцерна, Чешком филхармонијом и Оркестром Финске радиотелевизије. Глузман ће предводити наступе са Бечким камерним оркестром и Камерним оркестром ПроМузика из Коламбуса у Охају, где већ четири године ради као креативни партнер и главни гостујући уметник.

 

Током ове сезоне, Глузман ће извести европску премијеру Троструког концерта за виолину, виолончело и хармонику дугметару Софије Губајдулине заједно са Јоханесом Мозером, Елсбет Мозер и Оркестром Тонхале из Цириха под руководством Омера Меира Велбера. Премијерно је уживо одсвирао и снимио и друге композиције Губајдулине, као и дела Гије Канчелија, Петериса Васкса, Мајкла Доертија, Лере Ауербах, а недавно и Елене Фирсове.

 

На последњем албуму Вадима Глузмана, за дискографску кућу BIS, налази се Брамсов Концерт за виолину са Симфонијским оркестром из Луцерна и диригентом Џејмсом Гафиганом, као и Сонату бр. 1 за виолину и клавир истог композитора, са Анђелом Јофе. Међу признањима које је добио за своје бројне снимке издвајају се Diapason d’Or of the Year, Избор уредника часописа Gramophone, престижна награда Choc de Classica коју додељује часопис Classica, награда Диск месеца часописа The Strad, признања од Би-Би-Сијевог Музичког часописа, часописа ClassicFM и многа друга.

 

Глузман је рођен у бившем Совјетском Савезу 1973. године, а виолину је почео да учи са седам година. Студирао је у класи Романа Снеа у Летонији и Захара Брона у Русији пре него што се преселио у Израел 1990. године, где му је ментор био Јаир Клес. У САД се усавршавао у класи Аркадија Фомина у Даласу и на Џулијарду у класи Дороти Дилеј и Масао Кавасакија. На почетку своје каријере, Глузман је добио подршку и менторство од Ицака Штерна, која је трајала све до Штернове смрти 2001. године. Године 1994. добио је престижну награду за успехе у каријери од Фондације Хенрика Шеринга.

 

Вадим Глузман свира на легендарној Страдиваријевој виолини из 1690. године која је припадала Леополду Ауеру, а која му је на неограниченом располагању захваљујући удружењу Страдивари из Чикага.