Languages

Вадим Глуцман

Изванредне уметничке вештине Вадима Глуцмана оживљавају славну виолинистичку традицију деветнаестог и двадесетог века. Његов широки репертоар обухвата и савремену музику, а његови наступи се могу чути широм света захваљујући живим преносима и упечатљивој збирци награђених снимака које ексклузивно објављује дискографска кућа BIS.

 

Овај израелски виолиниста редовно наступа са највећим светским оркестрима, попут Чикашког симфонијског оркестра, Лондонске филхармоније, Израелске филхармоније, Лондонског симфонијског оркестра, лајпцишког оркестра Гевандхаус, Минхенске филхармоније, Симфонијског оркестра из Сан Франциска, Оркестра из Минесоте и Симфонијског оркестра Јапанске радиотелевизије; као и са прослављеним диригентима као што су Неме Јерви, Мајкл Тилсон Томас, Ендру Литон, Марек Јановски, Ицак Перлман, Туган Сокијев, Паво Јарви, Рафаел Фрибек де Бургос, Хану Линту и Петер Ундијан. Учествовао је на фестивалима Вербије, Равинија, Локенхаус, Пабло Казалс, Колмар, Јерусалим и на Фестивалу камерне музике Северне обале у Нортбруку, који су основали Глуцман и пијанисткиња Анђела Јофе, његова супруга и дугогодишњи партнер на реситалима.

 

У сезони 2014/15, Глуцман први пут наступа са Берлинском филхармонијом и Оркестром из Кливленда, под палицом Тугана Сокијева, као и са Националним оркестром Француске, Холандском филхармонијом и Белгијским националним оркестром. Сарађиваће са Дрезденском и Сеулском филхармонијом, Борнмутским симфонијским оркестром, Симфонијским оркестром Минерија из Мексико Ситија и Краљевским шкотским националним оркестром на Единбуршком фестивалу, између осталих, а свираће и реситале у Паризу, Женеви, Санкт Петербургу и Хамбургу. Глуцман ће, такође, предводити наступе са Московским виртуозима, Камерним оркестром Дрезденске филхармоније и Камерним оркестром I musici di Montreal, а наставиће сарадњу и са Камерним оркестром ПроМузика из Колумбуса у Охају, као креативни партнер и главни гостујући уметник.

 

На Глуцмановом последњем албуму налазе се Сонате бр. 1 и 2 Сергеја Прокофјева, као и три транскрипције из Ромеа и Јулије. Међу признањима које је добио за своје бројне снимке, које ексклузивно објављује дискографска кућа BIS Records, издвајају се Diapason d’Or of the Year, Избор уредника часописа Gramophone, престижна награда Choc de Classica коју додељује часопис Classica, награда Диск месеца часописа The Strad, признања од Би-Би-Сијевог Музичког часописа, часописа ClassicFM и многа друга.

 

Рођен у бившем Совјетском Савезу 1973. године, Вадим Глуцман је почео да учи виолину са седам година. Пре него што се преселио у Израел 1990. године, где је био ученик Јаира Клеса, студирао је у класи Романа Снеа у Летонији и Захара Брона у Русији. Усавршавао се и у САД у класи Аркадија Фомина и на Џулијарду у класи Дороти Дилеј и Масао Кавасакија. На почетку своје каријере, Глуцман је уживао охрабрење и подршку Ицака Штерна, а 1994. године је добио престижну награду за успехе у каријери од Фондације Хенрика Шеринга. Вадим Глуцман свира на Страдиваријевој виолини из 1690. године која је припадала Леополду Ауеру, а која му је на неограниченом располагању захваљујући удружењу Страдивари из Чикага.

Share on FacebookTweet about this on Twitter