Languages

Torsten Grimbel

Nemački bas Torsten Grimbel studirao je na Visokoj muzičkoj školi Detmold i na Visokoj muzičkoj školi u Libeku.

 

Nakon angažmana u Diseldorfu (Nemačka opera na Rajni) i u Frankfurtskoj operi, 2012. godine vratio se u Nemačku operu na Rajni u Diseldorfu.

 

Gostovao je u Dortmundu, Esenu, Frajburgu, Kilu, Lajpcigu, Kelnu, Frankfurtu, zatim u Nacionalnoj operi u Pragu, u Nacionalnom teatru u Tajpeju, u državnim operama u Visbadenu, Nirnbergu, Hanoveru i Minhenu, zatim u Zemperoperi u Drezdenu, Komičnoj operi u Berlinu, Nacionalnoj operi u Pragu, Nacionalnoj operi u Parizu (Bastilja), operi u Cirihu, Teatru Liseo u Barseloni, Kraljevskoj operi u Štokholmu, Teatru u Bazelu, Velikom teatru u Ženevi, i na operskim festivalima Mezije, Montre, Strazbur, Savonlina…

 

Njegov repertoar uključuje sledeće uloge: Antinu (Monteverdi: Odisej), Osmin (Otmica iz Saraja), Figaro (Figarova ženidba), Komendatore (Don Djovani), Sarastro (Čarobna frula), Narbal (Trojanci), Donicetijev Don Paskvale, Ser Džon Falstaf (Vesele žene vindzorske), Banko (Magbet), Zakarija (Nabuko), Grof Valter (Lujza Miler), Fijesko (Simon Bokanegra), Sparafučile (Rigoleto), Filip II (Don Karlos), Kralj (Aida), Daland (Leteći Holanđanin), Landgraf (Tanhojzer), Kralj Hajnrih (Loengrin), Fasolt (Rajnsko zlato), Hunding (Valkire), Fafner (Zigfrid), Kralj Marko (Tristan i Izolda), Gurnemanc (Parsifal), Gremin (Evgenije Onjegin), Vodnik (Rusalka), Kolin (Boemi), Penejos (Daphne), Laroš (Kapričo), Pomersfelden (Hindemit: Slikar Matis), Grof Valdner (Arabela) i Oks (Kavaljer s ružom).

 

U sezoni 2018/19 nastupa u ulozi Kralja Hajnriha u flamanskoj operi Antverpen, zatim u ulozi Martina Šmola u koncertnom izvođenju Veberove opere Peter Šmol, a sa Beogradskom filharmonijom nastupa kao Hunding u prvom činu Vagnerove opere Valkira.

 

Imao je koncerte sa Njujorškom filharmonijom, Nemačkim simfonijskim orkestrom iz Berlina, Radijskim orkestrom WDR iz Kelna, u ciklusu rane muzike sa a ansamblima Concerto Köln i Neuen Düsseldorfer Hofmusik. Njegov koncertni repertoar uključuje Hendlovog Mesiju, Bahov Božični oratorijum, Hajdnovo Stvaranje sveta, Mocartove mise i Rekvijem, Betovenovu 9. simfoniju, Mendelsonovog Iliju i Verdijev Rekvijem. Nastupao je na koncertima u Nemačkoj i Austriji, Švajcarskoj, SAD, Francuskoj, Italiji, Poljskoj i Južnoj Koreji, uključujući radijsku i CD produkciju.