Languages

Торстен Гримбел

Немачки бас Торстен Гримбел студирао је на Високој музичкој школи Детмолд и на Високој музичкој школи у Либеку.

 

Након ангажмана у Диселдорфу (Немачка опера на Рајни) и у Франкфуртској опери, 2012. године вратио се у Немачку оперу на Рајни у Диселдорфу.

 

Гостовао је у Дортмунду, Есену, Фрајбургу, Килу, Лајпцигу, Келну, Франкфурту, затим у Националној опери у Прагу, у Националном театру у Тајпеју, у државним операма у Висбадену, Нирнбергу, Хановеру и Минхену, затим у Земперопери у Дрездену, Комичној опери у Берлину, Националној опери у Прагу, Националној опери у Паризу (Бастиља), опери у Цириху, Театру Лисео у Барселони, Краљевској опери у Штокхолму, Театру у Базелу, Великом театру у Женеви, и на оперским фестивалима Мезије, Монтре, Стразбур, Савонлина…

 

Његов репертоар укључује следеће улоге: Антину (Монтеверди: Одисеј), Осмин (Отмица из Сараја), Фигаро (Фигарова женидба), Комендаторе (Дон Дјовани), Сарастро (Чаробна фрула), Нарбал (Тројанци), Доницетијев Дон Пасквале, Сер Џон Фалстаф (Веселе жене виндзорске), Банко (Магбет), Закарија (Набуко), Гроф Валтер (Лујза Милер), Фијеско (Симон Боканегра), Спарафучиле (Риголето), Филип ИИ (Дон Карлос), Краљ (Аида), Даланд (Летећи Холанђанин), Ландграф (Танхојзер), Краљ Хајнрих (Лоенгрин), Фасолт (Рајнско злато), Хундинг (Валкире), Фафнер (Зигфрид), Краљ Марко (Тристан и Изолда), Гурнеманц (Парсифал), Гремин (Евгеније Оњегин), Водник (Русалка), Колин (Боеми), Пенејос (Дапхне), Ларош (Капричо), Померсфелден (Хиндемит: Сликар Матис), Гроф Валднер (Арабела) и Окс (Каваљер с ружом).

 

У сезони 2018/19 наступа у улози Краља Хајнриха у фламанској опери Антверпен, затим у улози Мартина Шмола у концертном извођењу Веберове опере Петер Шмол, а са Београдском филхармонијом наступа као Хундинг у првом чину Вагнерове опере Валкирa.

 

Имао је концерте са Њујоршком филхармонијом, Немачким симфонијским оркестром из Берлина, Радијским оркестром WДР из Келна, у циклусу ране музике са а ансамблима Цонцерто Кöлн и Неуен Дüсселдорфер Хофмусик. Његов концертни репертоар укључује Хендловог Месију, Бахов Божични ораторијум, Хајдново Стварање света, Моцартове мисе и Реквијем, Бетовенову 9. симфонију, Менделсоновог Илију и Вердијев Реквијем. Наступао је на концертима у Немачкој и Аустрији, Швајцарској, САД, Француској, Италији, Пољској и Јужној Кореји, укључујући радијску и ЦД продукцију.