Languages

Toni Šen

– Treće mesto na Međunarodnom takmičenju za mlade muzičare u Vladivostoku 2013. godine

– Prva nagrada na Azijskom muzičkom takmičenju 2016. godine

– Treće mesto na Takmičenju za mlade talente u Vandorenu 2017. godine

– Drugo mesto na Kings Pik međunarodnom muzičkom takmičenju 2021. godine

– Drugo mesto na Međunarodnom muzičkom takmičenju Američki virtuoz godine.

 

Tijani (Toni) Šen izuzetan je mladi klarinetista koji trenutno završava master studije muzike na Muzičkoj akademiji na Jejlu, na pod mentorstvom Davida Šifrina.

 

Rođen u Tijaninu, u Kini, Šen je počeo da uči da svira klarinet 2010. godine sa svojim dedom Điđanom Vangom. Nakon izvanrednih rezultata, bio je primljen u Srednju muzičku školu Centralnog konzervatorijuma. Studirao je kod profesora Juanfua Huanga, predsednika Kineskog udruženja klarinetista i člana žirija međunarodnog takmičenja za klarinet. Nastavio je da pohađa Muzički institut Kurtis, gde je radio sa profesorima Rikardom Moralesom, Entonijem Mekgilijem i Majklom Ruzinekom. Završio je osnovne studije 2020. godine, a svoj master program muzike na Muzičkoj akademiji na Jejlu okončaće na proleće 2023. godine.

 

Njegov izuzetan talenat je rano primećen, zbog čega je već sa 17 godina imao zapažene nastupe u Nacionalnom centru za izvođačke umetnosti u Pekingu, sa Izraelskom filharmonijom na turneji pod dirigentskom palicom Zubina Mehte, i ponovno na otvaranju Koncertne dvorane Čangša 2016. godine. Takođe je nastupao i na turnejama sa Ruskim nacionalnim orkestrom, Filharmonijom iz Brna i Nacionalnom filharmonijom Jermenije, kao i sa mnogim kineskim ansamblima. Često nastupa kao drugi klarinetista u Filharmoniji iz Nju Hejvena.

 

Talenat Tonija Šena nije ostao neprimećen od strane međunarodnih sudija na nekoliko takmičenja. Šen je nagrađen trećom nagradom na takmičenju za mlade talente 2017. godine u Vandorenu i prvom nagradom na Azijskom takmičenju za duvače 2016. godine. Takođe je osvojio drugo mesto na Međunarodnom muzičkom takmičenju Američki virtuoz 2022. godine, a pozvan je i da nastupa u Karnegi holu u Njujorku sledećeg leta.

 

Njegovi budući planovi uključuju resitale na turneji, kao i ulazak u studio, po prvi put, tokom leta i jeseni 2023. godine.

 

Tonijevo muziciranje nadaleko je hvaljeno, zbog njegove izuzetne senzitivnosti, kao i primetne izvrsne tehnike. Ima duboko razumevanje različitih stilova sviranja na klarinetu kao i poznavanje različitih klarineta, kućišta i usnika iz celog sveta. Njegov izbor instrumenta je… klarinet. Takođe najradije svira bas-klarinet kada izvodi Mocartov Koncert za klarinet.

 

Šen trenutno živi u Nju Hejvenu u blizini Jejla, gde učestvuje u različitim solističkim i kamernim muzičkim poduhvatima, istovremeno nastavljajući svoje akademske i muzičke studije u okviru programa Mastera muzičke umetnosti.