Languages

Тони Шен

– Треће место на Међународном такмичењу за младе музичаре у Владивостоку 2013. године

– Прва награда на Азијском музичком такмичењу 2016. године

– Треће место на Такмичењу за младе таленте у Вандорену 2017. године

– Друго место на Кингс Пик међународном музичком такмичењу 2021. године

– Друго место на Међународном музичком такмичењу Амерички виртуоз 2022. године.

 

Тијани (Тони) Шен изузетан је млади кларинетиста који тренутно завршава мастер студије музике на Музичкој академији на Јејлу, на под менторством Давида Шифрина.

 

Рођен у Тијанину, у Кини, Шен је почео да учи да свира кларинет 2010. године са својим дедом Ђиђаном Вангом. Након изванредних резултата, био је примљен у Средњу музичку школу Централног конзерваторијума. Студирао је код професора Јуанфуа Хуанга, председника Кинеског удружења кларинетиста и члана жирија међународног такмичења за кларинет. Наставио је да похађа Музички институт Куртис, где је радио са професорима Рикардом Моралесом, Eнтонијем Мекгилијем и Мајклом Рузинеком. Завршио је основне студије 2020. године, а свој мастер програм музике на Музичкој академији на Јејлу окончаће на пролеће 2023. године.

 

Његов изузетан таленат је рано примећен, због чега је већ са 17 година имао запажене наступе у Националном центру за извођачке уметности у Пекингу, са Израелском филхармонијом на турнеји под диригентском палицом Зубина Мехте, и поновно на отварању Концертне дворане Чангша 2016. године. Такође је наступао и на турнејама са Руским националним оркестром, Филхармонијом из Брна и Националном филхармонијом Јерменије, као и са многим кинеским ансамблима. Често наступа као други кларинетиста у Филхармонији из Њу Хејвена.

 

Таленат Тонија Шена није остао непримећен од стране међународних судија на неколико такмичења. Шен је награђен трећом наградом на такмичењу за младе таленте 2017. године у Вандорену и првом наградом на Азијском такмичењу за дуваче 2016. године. Такође је освојио друго место на Међународном музичком такмичењу Амерички виртуоз 2022. године, а позван је и да наступа у Карнеги холу у Њујорку следећег лета.

 

Његови будући планови укључују реситале на турнеји, као и улазак у студио, по први пут, током лета и јесени 2023. године.

 

Тонијево музицирање надалеко је хваљено, због његове изузетне сензитивности, као и приметне изврсне технике. Има дубоко разумевање различитих стилова свирања на кларинету као и познавање различитих кларинета, кућишта и усника из целог света. Његов избор инструмента је… кларинет. Такође најрадије свира бас-кларинет када изводи Моцартов Концерт за кларинет.

 

Шен тренутно живи у Њу Хејвену у близини Јејла, где учествује у различитим солистичким и камерним музичким подухватима, истовремено настављајући своје академске и музичке студије у оквиру програма Мастера музичке уметности.