Languages

Tine Ting Helset

Tine Ting Helset je počela da svira trubu sa 7 godina, a danas je jedan od najpoznatijih solista na ovom instrumentu.

 

Najznačajniji angažmani u sezoni 2012/13. bili su njeno prvo koncertno pojavlјivanje na Bi-Bi-Sijevom festivalu Proms u Rojal Albert Holu, gde se predstavila sa londonskom premijerom kompozicije Matijasa Pinčera Chute d’Étoiles za dve trube i orkestar sa Bi-Bi-Sijevim Škotskim simfonijskim orkestrom, kao i njen sjajno ocenjeni prvi nastup u londonskoj dvorani Vigmor Hol.

 

Povodom obeležavanja 150. godišnjice rođenja njenog sunarodnika Norvežanina Edvarda Munka, Tine je u junu 2013. godine organizovala događaj Tine@Munch – trodnevni festival u Muzeju Edvarda Munka u Oslu, na kome su nastupali instrumentalisti kao što su Leif Ove Andsens, Nikola Benedeti i Truls Merk. Zahvalјujući svom uspehu, festival se od tada redovno održava svake godine.

 

U sezoni 2013/14, Tine je izvela svetsku premijeru Koncerta za trubu Benta Serensena sa Bergenskom filharmonijom i nastavila je saradnju sa Geteborškim simfonijskim orkestrom i Kopenhagenskom filharmonijom.

Tekuću sezonu je otvorila svojim prvim resitalom na Festivalu u Lucernu. Pored toga, Tine otvara i sezonu Filharmonije iz Osla sa Vasilijem Petrenkom, a od ostalih angažmana izdvajaju se nastupi sa londonskim orkestrom Filharmonija na Vindzorskom festivalu i sa Bi-Bi-Sijevom Filharmonijom na Festivalu u Pertu. Tine, takođe, organizuje svoj prvi muzički ciklus u okviru Međunarodne koncertne sezone u Lidsu, u kome će se predstaviti gostujući umetnici i programi inspirisani norveškim temama.

 

Kao priznanje za svoje izvanredne veštine muziciranja, Tine je dobitnica raznih nagrada među kojima su „Novo lice godine“ na dodeli nagrada Echo Klassik 2013. godine, nagrada Fonda udruženja Borleti–Buitoni 2009. godine, „Novo lice godine“ na dodeli Norveških Gremi nagrada 2007. godine (prvi klasični umetnik koji je ikada nominovan) i druga nagrada na Evrovizijskom takmičenju mladih muzičara 2006. godine.

 

Početkom 2012. Tine je objavila svoje debitantske albume za producentsku kuću EMI Classics: solo album Storyteller sa Kralјevskom filharmonijom iz Liverpula, kao i album 10 svog ansambla tenThing. Tine je u martu 2013. godine objavila još jedan CD album, pod nazivom Tine, na kome se nalazi njen lični izbor originalnih kompozicija i transkripcija, odsviranih uz klavirsku pratnju Ketrin Stot.