Languages

Тине Тинг Хелсет

Тине Тинг Хелсет је почела да свира трубу са 7 година, а данас је једaн од најпознатијих солиста на овом инструменту.

 

Најзначајнији ангажмани у сезони 2012/13. били су њено прво концертно појављивање на Би-Би-Сијевом фестивалу Промс у Ројал Алберт Холу, где се представила са лондонском премијером композиције Матијаса Пинчера Chute d’Étoiles за две трубе и оркестар са Би-Би-Сијевим Шкотским симфонијским оркестром, као и њен сјајно оцењени први наступ у лондонској дворани Вигмор Хол.

 

Поводом обележавања 150. годишњице рођења њеног сународника Норвежанина Едварда Мунка, Тине је у јуну 2013. године организовала догађај Tine@Munch – тродневни фестивал у Музеју Едварда Мунка у Ослу, на коме су наступали инструменталисти као што су Леиф Ове Андсенс, Никола Бенедети и Трулс Мерк. Захваљујући свом успеху, фестивал се од тада редовно одржава сваке године.

 

У сезони 2013/14, Тине је извела светску премијеру Концерта за трубу Бента Серенсена са Бергенском филхармонијом и наставила је сарадњу са Гетеборшким симфонијским оркестром и Копенхагенском филхармонијом.

Текућу сезону је отворила својим првим реситалом на Фестивалу у Луцерну. Поред тога, Тине отвара и сезону Филхармоније из Осла са Василијем Петренком, а од осталих ангажмана издвајају се наступи са лондонским оркестром Филхармонија на Виндзорском фестивалу и са Би-Би-Сијевом Филхармонијом на Фестивалу у Перту. Тине, такође, организује свој први музички циклус у оквиру Међународне концертне сезоне у Лидсу, у коме ће се представити гостујући уметници и програми инспирисани норвешким темама.

 

Као признање за своје изванредне вештине музицирања, Тине је добитница разних награда међу којима су „Ново лице године“ на додели награда Echo Klassik 2013. године, награда Фонда удружења Борлети–Буитони 2009. године, „Ново лице године“ на додели Норвешких Греми награда 2007. године (први класични уметник који је икада номинован) и друга награда на Евровизијском такмичењу младих музичара 2006. године.

 

Почетком 2012. Тине је објавила своје дебитантске албуме за продуцентску кућу EMI Classics: соло албум Storyteller са Краљевском филхармонијом из Ливерпула, као и албум 10 свог ансамбла tenThing. Тине је у марту 2013. године објавила још један ЦД албум, под називом Tine, на коме се налази њен лични избор оригиналних композиција и транскрипција, одсвираних уз клавирску пратњу Кетрин Стот.