Languages

Taras Štonda

Taras Štonda je danas verovatno jedan od najznačajnijih intepretatora velikih ruskih uloga za bas. Od 1992. godine, Taras je glavni bas solista ukrajinske Nacionalne opere. U ovoj operskoj kući tumačio je brojne glavne uloge iz bas repertoara, kao što su Filip II i Veliki Inkvizitor u Don Karlosu, Zakarija u Nabuku, Ramfis i Kralј Egipta u Verdijevoj Aidi, Don Bazilio u Rosinijevom Sevilјskom berberinu, Mefistofel u Gunoovom Faustu, Boris Godunov i Pimen u Borisu Godunovu, Dosifej u Hovanščini Musorgskog, Komtur u Mocartovom Don Đovaniju, Gremin u Evgeniju Onjeginu, Kočubej u Mazepi, kralј Rene u Jolanti Čajkovskog, knez Galicki u Borodinovom Knezu Igoru i druge uloge.

 

Na Operskom festivalu u Savonlini 2015. godine, pevaće ulogu Pimena u operi Boris Godunov, zajedno sa Matijem Salminenom.

 

Tarasov prvi nastup u moskovskom Bolјšoj teatru bila je uloga Dosifeja 2002. godine, a od tada često tumači glavne operske uloge: Ruslan u Glinkinom Ruslanu i Ljudmili, Kočubej u Čajkovskijevoj Mazepi, Sveštenik u Šostakovičevoj Katerini Izmajlovoj, kralј Rene u Jolanti Čajkovskog, Pimen u Borisu Godunovu Musorgskog i druge. Poslednja uloga na sceni Bolјšoj teatra bila je Boris Godunov sa dirigentom A. Vedernikovim, u režiji A. Sokurova u aprilu 2009. godine.

 

Među Štondinim poslednjim angažmanima izdvajaju se uloge Borisa u Bolјšoj teatru, Gremina u Operskoj kući u Oslu, četiri negativca (Hofmanove priče) u Operi u Malmeu, kao i uloge Mamirova (Čarobnoca Čajkovskog) u Antverpenu, Oroveza (Norma) u Tulonskoj operi i Gurnemanca (Parsifal) u Operi u Malmeu. Osim njih, pevao je i uloge Velikog Inkvizitora (Don Karlos) u Bavarskoj državnoj operi u Minhenu zajedno sa Reneom Papeom, Jonasom Kaufmanom i Anjom Harteros, pod rukovodstvom maestra Zubina Mehte, kao i Grofa Valtera (Lujza Miler) u Operi u Malmeu. Štonda je redovno pevao kao zamena za ulogu Votana u Vagnerovoj Valkiri u Pozorištu Marinski u Sankt Peterburgu, pod upravom maestra Gergijeva. 2014. godine Štonda je pevao kneza Gremina (Evgenije Onjegin) i Komtura (Don Đovani) na Operskom festivalu Glindeborn.

 

Štondini budući angažmani uklјučuju uloge Ramfisa (Aida) i kneza Gremina u Operi u Malmeu. Pored rada na operskoj sceni, Taras Štonda održava veliki broj koncerata i resitala. Može se pohvaliti i brojnim diskografskim izdanjima.