Languages

Тарас Штонда

Тарас Штонда је данас вероватно један од најзначајнијих интепретатора великих руских улога за бас. Од 1992. године, Тарас је главни бас солиста украјинске Националне опере. У овој оперској кући тумачио је бројне главне улоге из бас репертоара, као што су Филип II и Велики Инквизитор у Дон Карлосу, Закарија у Набуку, Рамфис и Краљ Египта у Вердијевој Аиди, Дон Базилио у Росинијевом Севиљском берберину, Мефистофел у Гуноовом Фаусту, Борис Годунов и Пимен у Борису Годунову, Досифеј у Хованшчини Мусоргског, Комтур у Моцартовом Дон Ђованију, Гремин у Евгенију Оњегину, Кочубеј у Мазепи, краљ Рене у Јоланти Чајковског, кнез Галицки у Бородиновом Кнезу Игору и друге улоге.

 

На Оперском фестивалу у Савонлини 2015. године, певаће улогу Пимена у опери Борис Годунов, заједно са Матијем Салминеном.

 

Тарасов први наступ у московском Бољшој театру била је улога Досифеја 2002. године, а од тада често тумачи главне оперске улоге: Руслан у Глинкином Руслану и Људмили, Кочубеј у Чајковскијевој Мазепи, Свештеник у Шостаковичевој Катерини Измајловој, краљ Рене у Јоланти Чајковског, Пимен у Борису Годунову Мусоргског и друге. Последња улога на сцени Бољшој театра била је Борис Годунов са диригентом А. Ведерниковим, у режији А. Сокурова у априлу 2009. године.

 

Међу Штондиним последњим ангажманима издвајају се улоге Бориса у Бољшој театру, Гремина у Оперској кући у Ослу, четири негативца (Хофманове приче) у Опери у Малмеу, као и улоге Мамирова (Чаробноца Чајковског) у Антверпену, Оровеза (Норма) у Тулонској опери и Гурнеманца (Парсифал) у Опери у Малмеу. Осим њих, певао је и улоге Великог Инквизитора (Дон Карлос) у Баварској државној опери у Минхену заједно са Ренеом Папеом, Јонасом Кауфманом и Ањом Хартерос, под руководством маестра Зубина Мехте, као и Грофа Валтера (Лујза Милер) у Опери у Малмеу. Штонда је редовно певао као замена за улогу Вотана у Вагнеровој Валкири у Позоришту Марински у Санкт Петербургу, под управом маестра Гергијева. 2014. године Штонда је певао кнеза Гремина (Евгеније Оњегин) и Комтура (Дон Ђовани) на Оперском фестивалу Глиндеборн.

 

Штондини будући ангажмани укључују улоге Рамфиса (Аида) и кнеза Гремина у Опери у Малмеу. Поред рада на оперској сцени, Тарас Штонда одржава велики број концерата и реситала. Може се похвалити и бројним дискографским издањима.