Languages

Tanja Baumgartner

Tanja Arijana Baumgartner trenutno spada među vodeće mecosoprane našeg vremena. Nedavni uspesi uklјučuju nastup u ulozi Frike (Rajnsko zlato/Valkira) na muzičkom festivalu u Bajrojtu 2017. godine i u ovoj sezoni u Lirskoj operi u Čikagu. Istaknuti nastupi koji su je izbacili na sam vrh svetske mecosopranske elite su njena proslavlјena uloga Kasandre (Trojanci) u Frankfurtskoj operi i njen spektakularni debitantski nastup kao Ortrud (Loengrin) u Državnoj operi u Hamburgu. Sezona 2017/18. uklјučivala je debitantske nastupe u ulogama Kundri (Parsifal) u Flamanskoj operi u Antverpenu i Klarion u novoj produkciji Kapriča u Frankfurtu.

 

Leta 2018. godine vratila se na Salcburški muzički festival, gde je pevala u ulozi Agave/Venere u novoj produkciji opere Basaride Hajnc-Vernera Hencea, pod upravom Kenta Nagana. Budući nastupi uklјučuju koncerte sa Minhenskom filharmonijom, orkestrom Radio Francuske, kao i nastupi u Frankfurtskoj operi, operi u Cirihu i Državnoj operi u Hamburgu.

 

Tanja Baumgartner je član ansambla Frankfurtske opere od sezone 2009/10. Tokom vremena provedenog u Frankfurtu nastupala je u brojnim operskim ulogama, uklјučujući Karmen, Korneliju (Julije Cezar u Egiptu), Eboli (Don Karlos), Goru na nemačkoj premijeri Rajmanove Medeje (koju je produkcijska kuća Oehms Classics izdala na CD-u), dadilјu (Žena bez senke), stranu princezu (Rusalka), Jokastu (Edip), Tigranu (Pučinijeva opera Edgar), Šarlotu (Verter), Geu (Dafne) i naslovnu ulogu u operi Otmara Šeka Pentesilea.

 

Pored aktivnosti u Frankfurtu, takođe je pevala u ulozi Klarion u Štrausovoj operi Kapričo u Kralјevskoj operskoj kući Kovent Garden 2013. godine. U sezoni 2016/17. debitovala je kao gradonačelnikova supruga u Jenufi u Santijagu de Čile. U sezoni 2015/16. nastupala je kao Judita u Zamku Plavobradog u Tuluzu, kao Klarion u Kapriču u Teatru an der Vin u Beču i kao Brangana u operi Tristan i Izolda u Nemačkoj operi u Berlinu. Takođe je u leto 2013. debitovala u ulozi Klarion u Štrausovoj operi Kapričo u Kralјevskoj Londonskoj operi i kao Judita u Zamku Plavobradog na Edinburgškom festivalu. Debitovala je na Salcburškom festivalu 2010. godine kao Grofica Gešvic u operi Lulu a zatim je, 2012. godine, ponovo nastupala u Salcburgu kao Šarlota u Cimermanovoj operi Vojnici.

 

Tanja Baumgartner započela je muzičke studije na muzičkoj školi u Frajburgu, gde je učila violinu, a potom nastavila da studira vokalnu tehniku u Karlsrueu, Beču i Sofiji.