Languages

Тања Баумгартнер

Тања Аријана Баумгартнер тренутно спада међу водеће мецосопране нашег времена. Недавни успеси укључују наступ у улози Фрике (Рајнско злато/Валкира) на музичком фестивалу у Бајројту 2017. године и у овој сезони у Лирској опери у Чикагу. Истакнути наступи који су је избацили на сам врх светске мецосопранске елите су њена прослављена улога Касандре (Тројанци) у Франкфуртској опери и њен спектакуларни дебитантски наступ као Ортруд (Лоенгрин) у Државној опери у Хамбургу. Сезона 2017/18. укључивала је дебитантске наступе у улогама Кундри (Парсифал) у Фламанској опери у Антверпену и Кларион у новој продукцији Каприча у Франкфурту.

 

Лета 2018. године вратила се на Салцбуршки музички фестивал, где је певала у улози Агаве/Венере у новој продукцији опере Басариде Хајнц-Вернера Хенцеа, под управом Кента Нагана. Будући наступи укључују концерте са Минхенском филхармонијом, оркестром Радио Француске, као и наступи у Франкфуртској опери, опери у Цириху и Државној опери у Хамбургу.

 

Тања Баумгартнер је члан ансамбла Франкфуртске опере од сезоне 2009/10. Током времена проведеног у Франкфурту наступала је у бројним оперским улогама, укључујући Кармен, Корнелију (Јулије Цезар у Египту), Еболи (Дон Карлос), Гору на немачкој премијери Рајманове Медеје (коју је продукцијска кућа Oehms Classics издала на ЦД-у), дадиљу (Жена без сенке), страну принцезу (Русалка), Јокасту (Едип), Тиграну (Пучинијева опера Едгар), Шарлоту (Вертер), Геу (Дафне) и насловну улогу у опери Отмара Шека Пентесилеа.

 

Поред активности у Франкфурту, такође је певала у улози Кларион у Штраусовој опери Капричо у Краљевској оперској кући Ковент Гарден 2013. године. У сезони 2016/17. дебитовала је као градоначелникова супруга у Јенуфи у Сантијагу де Чиле. У сезони 2015/16. наступала је као Јудита у Замку Плавобрадог у Тулузу, као Кларион у Капричу у Театру ан дер Вин у Бечу и као Брангана у опери Тристан и Изолда у Немачкој опери у Берлину. Такође је у лето 2013. дебитовала у улози Кларион у Штраусовој опери Капричо у Краљевској Лондонској опери и као Јудита у Замку Плавобрадог на Единбургшком фестивалу. Дебитовала је на Салцбуршком фестивалу 2010. године као Грофица Гешвиц у опери Лулу а затим је, 2012. године, поново наступала у Салцбургу као Шарлота у Цимермановој опери Војници.

 

Тања Баумгартнер започела је музичке студије на музичкој школи у Фрајбургу, где је учила виолину, а потом наставила да студира вокалну технику у Карлсруеу, Бечу и Софији.