Languages

Stiven Kovačević

Stiven Kovačević je jedan od najcenjenijih muzičara svoje generacije. Veliki uspeh i divlјenje muzičkog sveta zaslužio je interpretacijama dela Betovena, Bramsa, Mocarta i Šuberta. Pored nominacije za prestižnu nagradu Gremi, Kovačević se može pohvaliti i dugačkim spiskom diskografskih izdanja za producentske kuće Philips i EMI. Najnovije izdanje, koje su kritičari jednoglasno nahvalili, jesu Betovenove Dijabeli varijacije za Onyx Classics, četrdeset godina nakon što je prvi put snimio ovo delo.
 
Stiven Kovačević je rođen u Los Anđelesu i već sa 11 godina je postavio temelјe svoje karijere koncertnog pijaniste. Nakon preselјenja u Englesku radi studija kod Majre Hes, Stiven je prvi nastup u Evropi imao 1961. godine u Vigmor Holu. Od tada je nastupao sa mnogim najbolјim svetskim orkestrima i dirigentima, kao što su Hans Graf, Bernard Hajtink, Kurt Mazur, Sajmon Retl i Đerđ Šolti. Osim toga, sklopio je mnoga dugotrajna profesionalna prijatelјstva, pre svega sa Kolinom Dejvisom, sa kojim je ostvario brojna izuzetna diskografska izdanja, poput legendarnog snimka Bartokovog Koncerta za klavir br. 2 sa Simfonijskim orkestrom Bi-Bi-Sija.
 
Među nedavnim i predstojećim resitalima izdvajaju se velika turneja po Dalekom istoku, resitali u Parizu, Berlinu, Bostonu, Zagrebu, Dablinu i Kardifu, kao i dva nastupa u bristolskom Sent Džordž Holu i londonskom Vigmor Holu koje će uživo prenositi treći program Radio Bi-Bi-Sija. Značajniji koncerti u poslednje vreme bili su trijumfalni povratak saradnji sa Simfonijskim orkestrom iz Montreala (pod rukovodstvom Dejvida Zinmana), Simfonijskim orkestrom Jomiuri Nipon (dirigent Silven Kambrlen), Malezijskom filharmonijom (Jacek Kaspšik), Kamernim orkestrom iz Pariza (Džon Nelson) i Sidnejskim simfonijskim orkestrom (Vladimir Aškenazi). Stiven je nedavno pred rasprodatom dvoranom održao resital u okviru Međunarodnog klavirskog ciklusa u Kvin Elizabet Holu u Londonu. Pored toga, redovno učestvuje kao solista na festivalima u Verbijeu i Luganu.
 
Kovačević je veoma posvećen kamernoj muzici i u toj oblasti je sarađivao sa Žaklin di Pre (sa kojom je izdao poznati snimak Betovenovih sonata br. 3 i 5), Martom Argerič, Stivenom Iserlisom, Nikolom Benedeti, Najdželom Kenedijem, Linom Herelom, Gotjeom Kapisonom, Renoom Kapisonom, Kjun-va Čungom, Trulsom Morkom, Emanuelom Pajijem, Anom Larson, Alinom Ibragimovom, Filipom Grafenom, Jozefom Sukom i kvartetima Amadeus, Belčea i Klivlend.
 
Stiven Kovačević je ostvario veoma uspešnu dugoročnu saradnju sa diskografskim kućama Philips i EMI. U čast njegovog 75. rođendana, Decca je objavila ograničeno izdanje od 25 kompakt diskova sa njegovim kompletim snimcima izdatim za Philips. Stiven je 2008. godine snimio Betovenove Dijabeli varijacije tačno 40 godina nakon svog prvog snimka tog dela. Za ovo izdanje za diskografsku kuću Onyx dobio je 2009. godine nagradu Izbor urednika Classic FM Gramophone, a u septembru 2015. godine nagradu Glavni izbor od časopisa Gramophone Magazine.