Languages

Стивен Ковачевић

Стивен Ковачевић је један од најцењенијих музичара своје генерације. Велики успех и дивљење музичког света заслужио је интерпретацијама дела Бетовена, Брамса, Моцарта и Шуберта. Поред номинације за престижну награду Греми, Ковачевић се може похвалити и дугачким списком дискографских издања за продуцентске куће Philips и EMI. Најновије издање, које су критичари једногласно нахвалили, јесу Бетовенове Дијабели варијације за Onyx Classics, четрдесет година након што је први пут снимио ово дело.
 
Стивен Ковачевић је рођен у Лос Анђелесу и већ са 11 година је поставио темеље своје каријере концертног пијанисте. Након пресељења у Енглеску ради студија код Мајре Хес, Стивен је први наступ у Европи имао 1961. године у Вигмор Холу. Од тада је наступао са многим најбољим светским оркестрима и диригентима, као што су Ханс Граф, Бернард Хајтинк, Курт Мазур, Сајмон Ретл и Ђерђ Шолти. Осим тога, склопио је многа дуготрајна професионална пријатељства, пре свега са Колином Дејвисом, са којим је остварио бројна изузетна дискографска издања, попут легендарног снимка Бартоковог Концерта за клавир бр. 2 са Симфонијским оркестром Би-Би-Сија.
 
Међу недавним и предстојећим реситалима издвајају се велика турнеја по Далеком истоку, реситали у Паризу, Берлину, Бостону, Загребу, Даблину и Кардифу, као и два наступа у бристолском Сент Џорџ Холу и лондонском Вигмор Холу које ће уживо преносити трећи програм Радио Би-Би-Сија. Значајнији концерти у последње време били су тријумфални повратак сарадњи са Симфонијским оркестром из Монтреала (под руководством Дејвида Зинмана), Симфонијским оркестром Јомиури Нипон (диригент Силвен Камбрлен), Малезијском филхармонијом (Јацек Каспшик), Камерним оркестром из Париза (Џон Нелсон) и Сиднејским симфонијским оркестром (Владимир Ашкенази). Стивен је недавно пред распродатом двораном одржао реситал у оквиру Међународног клавирског циклуса у Квин Елизабет Холу у Лондону. Поред тога, редовно учествује као солиста на фестивалима у Вербијеу и Лугану.
 
Ковачевић је веома посвећен камерној музици и у тој области је сарађивао са Жаклин ди Пре (са којом је издао познати снимак Бетовенових соната бр. 3 и 5), Мартом Аргерич, Стивеном Исерлисом, Николом Бенедети, Најџелом Кенедијем, Лином Херелом, Готјеом Каписоном, Реноом Каписоном, Кјун-ва Чунгом, Трулсом Морком, Емануелом Пајијем, Аном Ларсон, Алином Ибрагимовом, Филипом Графеном, Јозефом Суком и квартетима Амадеус, Белчеа и Кливленд.
 
Стивен Ковачевић је остварио веома успешну дугорочну сарадњу са дискографским кућама Philips и EMI. У част његовог 75. рођендана, Decca је објавила ограничено издање од 25 компакт дискова са његовим комплетим снимцима издатим за Philips. Стивен је 2008. године снимио Бетовенове Дијабели варијације тачно 40 година након свог првог снимка тог дела. За ово издање за дискографску кућу Onyx добио је 2009. године награду Избор уредника Classic FM Gramophone, а у септембру 2015. године награду Главни избор од часописа Gramophone Magazine.