Languages

Sonok Kim

Sonok Kim je do međunarodnog priznanja došao kada je 2006. godine pobedio na prestižnom međunarodnom takmičenju pijanista u Lidsu sa samo 18 godina, postavši najmlađi pobednik tog takmičenja u poslednjih 40 godina, kao i prvi pobednik iz Azije. Od tada je stekao reputaciju jednog od najboljih pijanista svoje generacije, pojavljujući se kao solista na koncertima u pretplatničkim ciklusima nekih od vodećih svetskih orkestara, uključujući Londonski simfonijski orkestar, Kraljevski orkestar Koncertgebau, Državnu kapelu iz Drezdena, Čikaški simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Berlinskog radija, NDR filharmoniju, Nemačku kamernu filharmoniju iz Bremena, Simfonijski orkestar finskog radija, Filharmonija orkestar, Londonsku filharmoniju, Kraljevski škotski nacionalni orkestar, Orkestar BBC-ja iz Velsa, Filharmoniju Radio-Francuske, Simfonijski orkestar NHK, Orkestar iz Halea i Simfonijski orkestar iz Burnmuta na debiju na BBC Promsu u leto 2014. Saradnja sa dirigentima uključuje imena kao što su Karin Kanelakis, Natali Štucman, Tomas Zondergard, Tugan Sokijev, Danijel Harding, Pavo Jarvi, David Afkam, Edvard Gardner, Džon Eliot Gardiner, Mjung-Vun Čung, Osmo Vanska, Vladimir Aškenazi, Kiril Karabic, Marek Janovski, Sakari Oramo, Endrju Mance, Vasili Sinajski, Pavo Jarvi, Tomas Zonderling, Jurij Bašmet i Ser Mark Elder.

 

Dosadašnji najvažniji resitali uključuju redovne nastupe u dvorani Vigmor Hol, u Sali Kraljice Elizabete (međunarodna klavirski ciklus u Londonu), u ciklusu Klavir 4 zvezdice u Pariskoj filharmoniji u i Teatru Šanzelize, na festivalu Klavir kod jakobinaca u Tuluzu, na festivalu Eks, Međunarodnom klavirskom festivalu La Rok d’Anteron, kao i u Betovenovoj kući u Bonu, na Klavirskom festivalu u Ruru, na festivalu Meklenburg-Zapadna Pomeranija, zatim u Teatru Kolon iz Buenos Airesa, Kjoi Hol u Tokiju, Simfonijskoj sali u Osaki i Centru za umetnost u Seulu. Sonok je takođe pasionirani kamerni muzičar i sarađivao je sa pevačima kao što su Robert Hol i Kvang-Čul Jun.

 

Tokom 2020/21 Sanok Kim je debitovao kao dirigent sa Simfonijskim orkestrom KBS-a (Koreja), a ove sezone i sa Simfonijskim orkestrom iz Burnmuta. Istaknuti koncerti uključuju Sonokov debi sa Berlinskom filharmonijom (Gilbert) sa Klavirskim koncertom Unsuk Čin, kao i koncerti sa Orkestrom Insula (Ekilbej), sa Simfonijskim orkestrom iz Burnmuta (kao solista), sa Orkestrom Opere iz Sen Etjena (Gracioli) ) i sa Simfonijskim orkestrom iz Hamburga (Bronštajn).

 

Debitantski disk Sonok Kima sa resitalima objavljen je u oktobru 2015. godine za produkcijsku kuću Accentus Music, sa Betovenovim sonatama Valdštajn i Hamerklavir. Zatim je usledio snimak Frankovog Preludija, spoja korala i fuga u paru sa Bramsovom Sonatom br. 3 i još jednim diskom za sonatama Betovena; Patetičnom, Mesečevom sonatom i Apasionatom. Njegova diskografija uključuje i više koncertnih snimaka; na Accentus Music sa Državnom kapelom iz Drezdena pod dirigentskom palicom južnokoreanskog dirigenta Mjung-Vun Čunga sa Bramsovim Klavirskim koncertom br. 1 i Šest klavirskih komada pored snimaka za Deutsche Grammophon sa Seulskom filharmonijom pod dirigentskom palicom Mjung-Vun Čunga, CD-a sa Klavirskim koncertom Unsuk Čin koji je dobio izuzetne kritike i nagrade od BBC Music Magazine-a kao i Međunarodne nagrade za klasičnu muziku i jedan CD sa Betovenovim Koncertom br.5.

 

Rođen 1988. u Seulu, Sonok Kim je završio master studije dirigovanja na Kraljevskoj muzičkoj akademiji, a kasnije je postao stipendista (FRAM) Kraljevske muzičke akademije 2019. Osim Lidsa, međunarodne nagrade uključuju prvu nagradu na takmičenju u Etlingenu 2004. godinei na Takmičenju Klara Haskil. Godine 2013. Betovenova kuća iz Bona izabrala je Sonok Kima da bude prvi korisnik njihovog novog mentorskog programa.