Languages

Sofija Gulbadamova

Sofija Gulbadamova dobitnik je brojnih međunarodnih nagrada na takičenjima u SAD-u, Španiji, Francuskoj, Nemačkoj i Rusiji. Godine 2008. osvojila je prve nagrade na dva prestižna takmičenja u Francuskoj: na Međunarodnom takmičenju u Eks an Provansi i na 6. međunarodnom klavirskom takmičenju Fransis Pulank, gde je dobila specijalnu nagradu za najbolјu interpretaciju Pulankove muzike. Avgusta 2010. godine postigla je novi uspeh: Gran pri na Međunarodnom klavirskom takmičenju Rozario Marciano (Beč, Austrija), a nekoliko meseci kasnije, osvojila je drugu nagradu na Međunarodnom klavirskom takmičenju Andre Dumortije u Belgiji.

 

Godine 2018. nastupila je kao solista sa Simfonijskim orkestrom MAV iz Budimpešte u Velikoj sali Akademije Franc List u Budimpešti sa izvođenjem Prvog klavirskog koncerta Ernsta fon Donanjija, mađarskog kompozitora čijoj je muzici posvećena već dugi niz godina.

 

Februara 2018. snimila je dupli CD u izdanju kompanije Kapričo, posvećen Donanjijevim klavirskim kompozicijama, a prethodne godine, izdala je CD sa Koncertom br. 2 istog kompozitora, snimlјenog sa simfonijskim orkestrom iz Vupertala pod upravom Dmitrija Jurovskog, uz velike pohvale međunarodne štampe.

 

Godine 2017. postavlјena je za umetničkog direktora Bramsovog međunarodnog festivala u Mircuzšlagu (Austrija).

 

Među najznačajnijim koncertima u skorijoj prošlosti, Sofija Gulbadamova nastupala je sa Mihailom Jurovskim i Simfonijskim orkestrom iz Norčepinga (Švedska), na Međunarodnom festivalu u Kolmaru (Francuska) sa Ruskom nacionalnom filharmonijom pod upravom Emanuela Plasona, u Istorijskoj gradskoj kući sa Simfonijskim orkestrom iz Vupertala, kao i u Međunarodnom centru za izvođačku umetnost sa Simfonijskim orkestrom Rusije pod upravom Dmitrija Jurovskog.

 

Sofija Gulbadamova takođe je nastupila u Narodnom pozorištu u Sarajevu sa Sarajevskim simfonijskim orkestrom, zatim na Međunarodnom muzičkom festivalu Kolmar, u Kurhaus Visbaden, sa vajmarskom Državnom kapelom, u istorijskoj Štathale u Vupertalu (Nemačka) u okviru prestižne serije resitala Bavarske kulture u Vupertalu i Leverkuzenu, zatim, u kamernom sastavu, u teatru Kolon iz Bogote (Kolumbija), u Velikoj sali Moskovskog konzervatorijuma, u sali kamerne muzike Sanktpeterburške filharmonije i u Koncerthausu u Berlinu, koje spadaju među najznačajnije koncertne dvorane u svetu. Posebno važan događaj bio je njen resitalski debi na festivalu Retkosti klavirske muzike u dvorcu Husum (Nemačka) 2012. godine, inače jednom od deset najbolјih klavirskih festivala u Evropi, po mišlјenju engleskog časopisa Piano International. Odmah zatim, ponovo je pozvana na isti festival. Snimke sa festivala iz 2012. koje je objavila Danska produkcijska kompanija Danacord na CD-u, je pozitivno pcenila međunarodna muzička kritika. CD je takođe dobio nagradu Editor’s Choice u novembarskom izdanju (2013.) časopisa Gramophone.

 

Značajne aktivnosti u toku proteklih godina uklјučuju nastupe na velikim festivalima kao što su: Journées Lyriques de Chartres, Les Piano Folies, Liszt en Provence, Festival de St. Lizier, Les Nuits Pianistiques u Eks an Provansi, Les Nuits de Sûquet u Kanu, zatim Festival de Vezere (Francuska), Le Nuit de Piano d’Erbalunga na Korzici, Great Lakes Festival u Detroitu (SAD), Međunarodni muzički festival u Lucernu, festival Sine Nomine, kao i Cully Classique u Švajcarskoj, zatim festival Šlezvig-Holštajn, muzički festival Meklenburg-Vorpomen, Rheingau, Schönberger Musiksommer (Nemačka), kao i eminentni festivali u Holandiji, Belgiji, Austriji, Čileu, Argentini, Moldaviji. Držala je i resitale u Vašingtonu, Beču, Londonu, u prestižnim dvoranama kao što su Cité de la Musique i Salle Cortot u Parizu, kao i na Arsenal in Metz, Beurs van Berlage u Amsterdamu i mnogim drugim.

 

Sofija Gulbadamova nastupila je kao solista sa mnogim orkestrima među kojima su: Virtenbergški kamerni orkestar iz Heilbrona, filharmonija iz Magdeburga, Collegium Instrumental iz Halea, filharmonija iz Libeka i Državni Radiotelevizijski orkestar Rusije.

 

Sofija Gulbadamova rođena je u Moskvi, gde je započela muzičke studije u specijalnoj muzičkoj školi Gnjesin pod mentorstvom Mihaila Kohlova. Nastavila je studije klavira na Muzičkoj akademiji u Libeku u klasi američkog pijaniste Džejmsa Tokoa. Takođe, studirala je na Pariskom konzervatorijumu sa Žakom Ruvijeom kao i na Ecole Normale de Musique de Paris, gde je nagrađena stipendijom fondacije Zigmunt Zaleski.

 

Gulbadamova je snimala za rusku, američku, polјsku, špansku, francusku i nemačku radioteleviziju. Objavlјeno je i nekoliko njenih CD snimaka u Nemačkoj i Francuskoj.