Languages

Софија Гулбадамова

Софија Гулбадамова добитник је бројних међународних награда на такичењима у САД-у, Шпанији, Француској, Немачкој и Русији. Године 2008. освојила је прве награде на два престижна такмичења у Француској: на Међународном такмичењу у Екс ан Прованси и на 6. међународном клавирском такмичењу Франсис Пуланк, где је добила специјалну награду за најбољу интерпретацију Пуланкове музике. Августа 2010. године постигла је нови успех: Гран при на Међународном клавирском такмичењу Розарио Марциано (Беч, Аустрија), а неколико месеци касније, освојила је другу награду на Међународном клавирском такмичењу Андре Думортије у Белгији.

 

Године 2018. наступила је као солиста са Симфонијским оркестром МАВ из Будимпеште у Великој сали Академије Франц Лист у Будимпешти са извођењем Првог клавирског концерта Ернста фон Донањија, мађарског композитора чијој је музици посвећена већ дуги низ година.

 

Фебруара 2018. снимила је дупли ЦД у издању компаније Капричо, посвећен Донањијевим клавирским композицијама, а претходне године, издала је ЦД са Концертом бр. 2 истог композитора, снимљеног са симфонијским оркестром из Вупертала под управом Дмитрија Јуровског, уз велике похвале међународне штампе.

 

Године 2017. постављена је за уметничког директора Брамсовог међународног фестивала у Мирцузшлагу (Аустрија).

 

Међу најзначајнијим концертима у скоријој прошлости, Софија Гулбадамова наступала је са Михаилом Јуровским и Симфонијским оркестром из Норчепинга (Шведска), на Међународном фестивалу у Колмару (Француска) са Руском националном филхармонијом под управом Емануела Пласона, у Историјској градској кући са Симфонијским оркестром из Вупертала, као и у Међународном центру за извођачку уметност са Симфонијским оркестром Русије под управом Дмитрија Јуровског.

 

Софија Гулбадамова такође је наступила у Народном позоришту у Сарајеву са Сарајевским симфонијским оркестром, затим на Међународном музичком фестивалу Колмар, у Курхаус Висбаден, са вајмарском Државном капелом, у историјској Штатхале у Вуперталу (Немачка) у оквиру престижне серије реситала Баварске културе у Вуперталу и Леверкузену, затим, у камерном саставу, у театру Колон из Боготе (Колумбија), у Великој сали Московског конзерваторијума, у сали камерне музике Санктпетербуршке филхармоније и у Концертхаусу у Берлину, које спадају међу најзначајније концертне дворане у свету. Посебно важан догађај био је њен реситалски деби на фестивалу Реткости клавирске музике у дворцу Хусум (Немачка) 2012. године, иначе једном од десет најбољих клавирских фестивала у Европи, по мишљењу енглеског часописа Piano International. Одмах затим, поново је позвана на исти фестивал. Снимке са фестивала из 2012. које је објавила Данска продукцијска компанија Danacord на ЦД-у, је позитивно пценила међународна музичка критика. ЦД је такође добио награду Editor’s Choice у новембарском издању (2013.) часописа Gramоphone.

 

Значајне активности у току протеклих година укључују наступе на великим фестивалима као што су: Journées Lyriques de Chartres, Les Piano Folies, Liszt en Provence, Festival de St. Lizier, Les Nuits Pianistiques у Екс ан Прованси, Les Nuits de Sûquet у Кану, затим Festival de Vezere (Француска), Le Nuit de Piano d’Erbalunga на Корзици, Great Lakes Festival у Детроиту (САД), Међународни музички фестивал у Луцерну, фестивал Sine Nomine, као и Cully Classique у Швајцарској, затим фестивал Шлезвиг-Холштајн, музички фестивал Мекленбург-Ворпомен, Rheingau, Schönberger Musiksommer (Немачка), као и еминентни фестивали у Холандији, Белгији, Аустрији, Чилеу, Аргентини, Молдавији. Држала је и реситале у Вашингтону, Бечу, Лондону, у престижним дворанама као што су Cité de la Musique и Salle Cortot у Паризу, као и на Arsenal in Metz, Beurs van Berlage у Амстердаму и многим другим.

 

Софија Гулбадамова наступила је као солиста са многим оркестрима међу којима су: Виртенбергшки камерни оркестар из Хеилброна, филхармонија из Магдебурга, Collegium Instrumental из Халеа, филхармонија из Либека и Државни Радиотелевизијски оркестар Русије.

 

Софија Гулбадамова рођена је у Москви, где је започела музичке студије у специјалној музичкој школи Гњесин под менторством Михаила Кохлова. Наставила је студије клавира на Музичкој академији у Либеку у класи америчког пијанисте Џејмса Токоа. Такође, студирала је на Париском конзерваторијуму са Жаком Рувијеом као и на Ecole Normale de Musique de Paris, где је награђена стипендијом фондације Зигмунт Залески.

 

Гулбадамова је снимала за руску, америчку, пољску, шпанску, француску и немачку радиотелевизију. Објављено је и неколико њених ЦД снимака у Немачкој и Француској.