Languages

Slovački filharmonijski hor

Slovački filharmonijski hor važi za jedan od vodećih operskih i koncertnih horova evropskog muzičkog života i važan je predstavnik slovačke kulture. Pored svojih nastupa u Slovačkoj filharmoniji u Bratislavi, gostovao je u većini zemalјa Evrope, u Turskoj, Japanu i Omanu kao i na velikim evropskim festivalima. Pritom su ovim horom dirigovali čuveni dirigenti, kao Kristof fon Dohnanji, Semjon Bičkov, Klaudio Abado, Rikardo Šaji i Zubin Mehta a nastupao je sa orkestrima kao što su Berlinska filharmonija, Bečka filharmonija i Izraelska filharmonija. U najvažnija izvođenja se ubrajaju produkcije opera Modesta Musorgskog “Boris Godunov” i “Hovanščina” u Salcburgu, Beču i Londonu, „Tanhojzer“ Riharda Vagnera u Beču i Las Palmasu, Betovenova “Deveta” kao i „Rekvijem“ Đuzepea Verdija.

 

Osnovan 1946. godine kao Mešoviti hor RTV Bratislave, ansambl je najpre vodio Ladislav Slovak, a 1957. godine pripojen je Slovačkoj filharmoniji. Jozef Habron je 2014. godine preuzeo dirigentsku palicu.
U diskografiju ovog hora spadaju snimci za slovačke i strane radio i televizijske stanice, kao i za renomirane izdavačke kuće.