Languages

Словачки филхармонијски хор

Словачки филхармонијски хор важи за један од водећих оперских и концертних хорова европског музичког живота и важан је представник словачке културе. Поред својих наступа у Словачкој филхармонији у Братислави, гостовао је у већини земаља Европе, у Турској, Јапану и Оману као и на великим европским фестивалима. Притом су овим хором дириговали чувени диригенти, као Кристоф фон Дохнањи, Семјон Бичков, Клаудио Абадо, Рикардо Шaји и Зубин Мехта а наступао је са оркестрима као што су Берлинскa филхармониja, Бечкa филхармониja и Израелска филхармонија. У најважнија извођења се убрајају продукције опера Модеста Мусоргског “Борис Годунов” и “Хованшчина” у Салцбургу, Бечу и Лондону, „Танхојзер“ Рихарда Вагнера у Бечу и Лас Палмасу, Бетовенова “Девета” као и „Реквијем“ Ђузепеа Вердија.

Основан 1946. године као Мешовити хор РТВ Братиславе, ансамбл је најпре водио Ладислав Словак, а 1957. године припојен је Словачкој филхармонији. Јозеф Хаброн је 2014. године преузео диригентску палицу.

У дискографију овог хора спадају снимци за словачке и стране радио и телевизијске станице, као и за реномиране издавачке куће.