Languages

Simone Šreder

Simon Šreder studirala je na muzičkoj akademiji „Hans Ajzler“ u Berlinu kod profesora Irmgarda Hartman-Drezlera. Pobednica je takmičenja „Fransisko Vinjas“ i međunarodnog takmičenja „Mocart“ u Salcburgu.

 

Umetnica je 1996. debitovala u Nemačkoj državnoj operi Unter den Linden u Berlinu kao Pejdž u operi Saloma pod upravom Danijela Barenbojma. Od tada održava bliske veze sa ovom kućom u kojoj je pevala, između ostalog, Suzuki (Madam Baterflaj), Gospođu Kvikli (Falstaf), Emiliju (Otelo), Marcelinu (Figarova ženidba), kao i treću damu (Ćarobna frula) i Olgu Larinu (Evgenije Onjegin).

 

Od 1996. godine redovno je gost festivala u Bajrojtu. Od 2002. do 2004. pojavila se kao Erda u Rajnskom zlatu i Zigfridu; Grimgerda (Valkira) kao i Prva norna Sumrak bogova pod upravom Adama Fišera. U produkciji Prstena pod upravom Kristijana Tilemana, pevala je Floshildu, Švertlajtu i Prvu nornu. Pod upravom Kirila Petrenka, Mareka Janovskog i Plasida Dominga pevala je Grimgerdu i Voltrud u Valkiri.

 

Od 2014. Simon Šreder redovno je pozvana u Zemperoper Drezden da peva Vigelis u Štrausovom Požaru, 3. sluškinju (Elektra), Driadu (Arijadnа na Naksosu) i nekoliko uloga u Prstenu Nibelunga pod upravom Kristijana Tilemana. Zatim je pevala sa orkestrom Bavarskog radija, u Novom nacionalnom pozorištu u Tokiju, Teatru Kolon, Milanskoj Skali, Vašingtonskoj operi, Nemačkoj operi u Berlinu, Bi-Bi-Si Promsu, na festivalu u Salcburgu kao i u Singapuru i Danskoj.

 

Pored operske karijere, Simon Šreder poznata je kao koncertna pevačica sa širokim repertoarom od Bahovih pasija, do Verdijevog Rekvijema, kao i repertoara 20. veka. Snimila je veliki broj CD i DVD izdanja.