Languages

Simone Rubino

„Šta bi trebalo više veličati: neverovatnu spretnost kojom izvodi gromoglasne tuševe na bubnjevima, tom-tomima i bongu, način na koji zvekeće klavesima ili njegov ples kraj ksilofona? Ili možda osećajnost sa kojom se gong, zvončići i činele stapaju sa visokim gudačima i delikatnim drvenim duvačima?
— Izabel Hercfeld, Der Tagesspiegel

 

Perkusionista Simone Rubino je sezonu 2016/2017. otvorio najvažnijim nastupom svoje rane karijere – prvi put je nastupio sa Bečkom filharmonijom na Festivalu u Lucernu, nakon čega je dobio Nagradu Credit Suisse za najbolјeg mladog umetnika. Pored toga, imao je i svoj prvi nastup u njujorškom Karnegi Holu u oktobru 2016. godine. Drugi važni angažmani bili su nastupi sa Minhenskom filharmonijom i Orkestrom Nacionalne akademije Sv. Ćećilije u Rimu, kao i svetska premijera koncerta za udaralјke Adrijana Galјanela na Državnom muzičkom konzervatorijumu Đuzepe Verdi u Torinu u proleće 2017. godine.

 

Simone Rubino je snimio svoj prvi solo album na jesen 2016. godine, sa programom Besmrtni Bah (kompozicije Baha, Nisteta, Ksenakisa i drugih autora), koji je promovisao uživo na nekoliko koncerata. Imao je i angažmane u Firenci sa Orkestrom Mađo Muzikale pod upravom Zubina Mehte i na Festivalu u Baden-Badenu. U planu je prvi nastup sa dirigentima Gustavom Himenom i Minhenskom filharmonijom, Manfredom Honekom i Orkestrom Nacionalne akademije Sv. Ćećilije, kao i sa Tuganom Sohijevim i Bečkom filharmonijom na Festivalu u Lucernu.

 

Idući koracima Petera Sadla i Martina Grubingera, mladi Italijan, koji je sjajnim nastupom trijumfovao na Muzičkom takmičenju ARD 2014. godine, obeležava novu epohu perkusionista koji su se etablirali na sceni klasične muzike. Svirao je koncerte sa Simfonijskim orkestrom Bavarske radiotelevizije, Simfonijskim orkestrom Frankfurtskog radija, Nemačkim simfonijskim orkestrom i Nacionalnim simfonijskim orkestrom Italijanske radiotelevizije RAI iz Torina. Ostvario je svoje prvo gostovanje na teritoriji SAD sa Filharmonijom iz Leksingtona 2016. godine. Pored nastupa u ulozi soliste, kamerna muzika je takođe važan deo njegovih muzičkih aktivnosti, što dokazuju njegovi koncerti sa Kvartetom udaralјki Out of Time i Kvartetom udaralјki ESEGESI.

 

Simone Rubino je pobednik brojnih takmičenja, kao što su Takmičenje marimbista Universal (Belgija), Međunarodno takmičenje ARD, Nagrada Credit Suisse za najbolјeg mladog umetnika i Međunarodno muzičko takmičenje Luiđi Nono (Italija). Rado je viđen gost na prestižnim festivalima, poput Muzičkog festivala Rajngau, Festivala Švecingen, Musicus Olympus (Rusija), Muzičkog festivala Švarcvald, Muzičkog festivala u Bremenu i Festivala Young Euro Classic. Rubino je rođen u Torinu 1993. godine, gde je upisao studije na Konzervatorijumu Đuzepe Verdi, a zatim je svoj rad nastavio u Minhenu gde je učio od Petera Sadla.