Languages

Симоне Рубино

„Шта би требало више величати: невероватну спретност којом изводи громогласне тушеве на бубњевима, том-томима и бонгу, начин на који звекеће клавесима или његов плес крај ксилофона? Или можда осећајност са којом се гонг, звончићи и чинеле стапају са високим гудачима и деликатним дрвеним дувачима?
— Изабел Херцфелд, Der Tagesspiegel

 

Перкусиониста Симоне Рубино је сезону 2016/2017. отворио најважнијим наступом своје ране каријере – први пут је наступио са Бечком филхармонијом на Фестивалу у Луцерну, након чега је добио Награду Credit Suisse за најбољег младог уметника. Поред тога, имао је и свој први наступ у њујоршком Карнеги Холу у октобру 2016. године. Други важни ангажмани били су наступи са Минхенском филхармонијом и Оркестром Националне академије Св. Ћећилије у Риму, као и светска премијера концерта за удараљке Адријана Гаљанела на Државном музичком конзерваторијуму Ђузепе Верди у Торину у пролеће 2017. године.

 

Симоне Рубино је снимио свој први соло албум на јесен 2016. године, са програмом Бесмртни Бах (композиције Баха, Нистета, Ксенакиса и других аутора), који је промовисао уживо на неколико концерата. Имао је и ангажмане у Фиренци са Оркестром Мађо Музикале под управом Зубина Мехте и на Фестивалу у Баден-Бадену. У плану је први наступ са диригентима Густавом Хименом и Минхенском филхармонијом, Манфредом Хонеком и Оркестром Националне академије Св. Ћећилије, као и са Туганом Сохијевим и Бечком филхармонијом на Фестивалу у Луцерну.

 

Идући корацима Петера Садла и Мартина Грубингера, млади Италијан, који је сјајним наступом тријумфовао на Музичком такмичењу ARD 2014. године, обележава нову епоху перкусиониста који су се етаблирали на сцени класичне музике. Свирао је концерте са Симфонијским оркестром Баварске радиотелевизије, Симфонијским оркестром Франкфуртског радија, Немачким симфонијским оркестром и Националним симфонијским оркестром Италијанске радиотелевизије RAI из Торина. Остварио је своје прво гостовање на територији САД са Филхармонијом из Лексингтона 2016. године. Поред наступа у улози солисте, камерна музика је такође важан део његових музичких активности, што доказују његови концерти са Квартетом удараљки Out of Time и Квартетом удараљки ESEGESI.

 

Симоне Рубино је победник бројних такмичења, као што су Такмичење маримбиста Universal (Белгија), Међународно такмичење ARD, Награда Credit Suisse за најбољег младог уметника и Међународно музичко такмичење Луиђи Ноно (Италија). Радо је виђен гост на престижним фестивалима, попут Музичког фестивала Рајнгау, Фестивала Швецинген, Musicus Olympus (Русија), Музичког фестивала Шварцвалд, Музичког фестивала у Бремену и Фестивала Young Euro Classic. Рубино је рођен у Торину 1993. године, где је уписао студије на Конзерваторијуму Ђузепе Верди, а затим је свој рад наставио у Минхену где је учио од Петера Садла.