Languages

Simone Lamzma

Simone Lamzma je svirala sjajno, sa britkom jasnoćom i blistavim zvukom, prenoseći i rapsodični žar i intrigantnu zamišljenost muzike (Njujork Tajms, decembar 2018.)

 

Hvaljena zbog svog briljantnog… uglađenog, ekspresivnog i intenzivnog (Klivlend Plejln Diler) i apsolutno zadivljujućeg (Čikago Tribjun) muziciranja, holandska violinistkinja Simone Lamzma uživa veliko poštovanje kritičara, kolega i publike i smatra se jedom od najupečatljivijih i najzanimljivijih ličnosti klasične muzike.

 

Zahvaljujući svom širokim repertoaru, Simonе je poslednjih sezona nastupala sa mnogim vodećim svetskim orkestrima.

 

Njeni nedavni istaknuti nastupi uključuju i debi sa Njujorškom filharmonijom pod vođstvom Japa van Zvedena, Nacionalnim akademskim orkestrom Santa Ćećilije sa Antonijom Papanom, Nemačkim kamernim filharmonijskim orkestrom iz Bremena sa Pavom Jarvijem u sali Koncertgebauu, Gircenih orkestrom sa Dankanom Vordom, Helsinškom filharmonijom sa Olarijem Eltsom, debi nastup u Berlinu sa orkestrom Koncerthaus i Jurajem Valčuhom i više gostovanja sa Londonskim simfonijskim orkestrom i dirigentom Đanandreom Nozedom, Kraljevskim orkestrom Koncertgebau sa Japom van Zvedenom, Simfonijskim orkestrom iz Montreala sa Lujom Langreom, Londonskom i Roterdamskom filharmonijom, Nacionalnim simfonijskim orkestrom RAI, Kraljevskim filharmonijskim orkestrom iz Liverpula, Simfonijskim radijskim orkestrom iz Lajpciga, Simfonijskim orkestrom Jomiuri Nipon iz Tokija, Simfonijskim orkestrom iz Hjustona, Nacionalnim simfonijskim orkestrom, Filharmonijskim orkestrom iz Luksemburga i Holandskom radijskom filharmonijom.

 

Simone je rezidencijalni umetnik haškog Rezidenc orkestra u sezoni 2021/22. Te sezone je takođe počela njena trosezonska stalna saradnja sa Simfonijskim orkestrom u Oregonu. U 2022/23 uživaće u nastupima kao stalni član Filharmonije u Harlemu.

 

U sezoni 2022/23, Simone će debitovati sa Filharmonijom iz Los Anđelesa, Betoven orkestrom iz Bona i Gulbenkijan orkestrom, a vratiće se u Hesišer Rundfunk simfonijski orkestrar, Lajpciški radijski orkestar, Simfonijski orkestar u Sinsinatiju, Nacionalni orkestar iz Lila, Luksemburšku filharmoniju, Bi-Bi-Si-jev nacionalni orkestar iz Velsa i na turneju sa Fiharmonijskim orkestrom severozapadne Nemačke i muzičkim direktorom Džonatonom Hejvordom. Takođe će, zajedno sa Holandskom filharmonijom i Karinom Kanelakis, održati svetsku premijeru violinskog koncerta holandske kompozitorke Matilde Vantenar, u okviru Zaterdah matine ciklusa koncerata u Koncertgebauu u Amsterdamu.

 

Simone je nastupala sa čuvenim orkestrima kao što su Čikaški simfonijski orkestar, Klivlendski orkestar, Seulska filharmonija, Simfonijski orkestar San Franciska, Hongkonška filharmonija, Kraljevska filharmonija iz Štokholma, Sidnejski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar iz Milvokija, Simfonijski orkestar iz Detroita, Pitsburga, Dalasa, Filharmonijski orkestar iz Osla, Islandski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar finskog radija, francuski simfonijski orkestar Le Sijekl, Filharmonijski orkestar radija Francuske.

 

Simone nastupa sa eminentnim dirigentima kao što su Jap van Zveden, Vladimir Jurovski, Fransoa-Gzavije Rot, Đanandrea Nozeda, ser Antonio Papano, Pavo Jarvi, Luj Langre, Omer Meir Velber, Edvard Gardner, Kent Nagano, Gustavo Himeno, Džon Storgards, ser Mark Elder, Janik Neze Segen, Juka-Peka Saraste, Džejms Gafigan, Robert Trevino, Jirži Belohlavek, Stefan Denev, Hanu Lintu, Kejs Skaljone, Juraj Valčuha, Stanislav Kočanovski, Edo de Vart, Mark Albreht, Karina Kanelakis, Simon Jang, Elim Čan, Fabijen Gabel, Andris Poga i Mark Viglsvort.

 

Godine 2022, njen najnoviji, nadaleko hvaljen, snimak poznih Rautavarinih dela, objavljen je za izdavačku kuću Ondine, a uključio je i svetsku premijeru sa Simfonijskim orkestrom iz Malmea i Robertom Trevinom.

 

Ostala izdanja uključuju Šostakovičev Prvi violinski koncert i In tempus prezens Sofije Gubajduline sa Holandskom radijskom filharmonijom pod vođstvom Džejmsa Gafigana i Rajnberta de Leuva za Čelendž Klasiks. Za istu izdavačku kuću snimila je i CD resital sa delima Mendelsona, Janačeka i Šumana sa pijanistom Robertom Kulekom.

 

Godine 2019, Simone je postala član Kraljevske muzičke akademije u Londonu. Ova čast ograničena je na 300 bivših studenata Akademije i dodeljuje se onim muzičarima sa izrazitim dostignućima u ovoj profesiji.

 

Simone svira na Stradivarijusovoj violini Mlinarski iz 1718. godine, koju joj je velikodušno pozajmio anonimni dobrotvor.