Languages

Симоне Ламзма

Симоне Ламзма је свирала сјајно, са бритком јасноћом и блиставим звуком, преносећи и рапсодични жар и интригантну замишљеност музике (Њујорк Тајмс, децембар 2018.)

 

Хваљена због свог бриљантног… углађеног, експресивног и интензивног (Кливленд Плејлн Дилер) и апсолутно задивљујућег (Чикаго Трибјун) музицирања, холандска виолинисткиња Симоне Ламзма ужива велико поштовање критичара, колега и публике и сматра се једом од најупечатљивијих и најзанимљивијих личности класичне музике.

 

Захваљујући свом широким репертоару, Симоне је последњих сезона наступала са многим водећим светским оркестрима.

 

Њени недавни истакнути наступи укључују и деби са Њујоршком филхармонијом под вођством Јапа ван Зведена, Националним академским оркестром Санта Ћећилије са Антонијом Папаном, Немачким камерним филхармонијским оркестром из Бремена са Павом Јарвијем у сали Концертгебауу, Гирцених оркестром са Данканом Вордом, Хелсиншком филхармонијом са Оларијем Елтсом, деби наступ у Берлину са оркестром Концертхаус и Јурајем Валчухом и више гостовања са Лондонским симфонијским оркестром и диригентом Ђанандреом Нозедом, Краљевским оркестром Концертгебау са Јапом ван Зведеном, Симфонијским оркестром из Монтреала са Лујом Лангреом, Лондонском и Ротердамском филхармонијом, Националним симфонијским оркестром РАИ, Краљевским филхармонијским оркестром из Ливерпула, Симфонијским радијским оркестром из Лајпцига, Симфонијским оркестром Јомиури Нипон из Токија, Симфонијским оркестром из Хјустона, Националним симфонијским оркестром, Филхармонијским оркестром из Луксембурга и Холандском радијском филхармонијом.

 

Симоне је резиденцијални уметник хашког Резиденц оркестра у сезони 2021/22. Те сезоне је такође почела њена тросезонска стална сарадња са Симфонијским оркестром у Орегону. У 2022/23 уживаће у наступима као стални члан Филхармоније у Харлему.

 

У сезони 2022/23, Симоне ће дебитовати са Филхармонијом из Лос Анђелеса, Бетовен оркестром из Бона и Гулбенкијан оркестром, а вратиће се у Хесишер Рундфунк симфонијски оркестрар, Лајпцишки радијски оркестар, Симфонијски оркестар у Синсинатију, Национални оркестар из Лила, Луксембуршку филхармонију, Би-Би-Си-јев национални оркестар из Велса и на турнеју са Фихармонијским оркестром северозападне Немачке и музичким директором Џонатоном Хејвордом. Такође ће, заједно са Холандском филхармонијом и Карином Канелакис, одржати светску премијеру виолинског концерта холандске композиторке Матилде Вантенар, у оквиру Затердах матине циклуса концерата у Концертгебауу у Амстердаму.

 

Симоне је наступала са чувеним оркестрима као што су Чикашки симфонијски оркестар, Кливлендски оркестар, Сеулска филхармонија, Симфонијски оркестар Сан Франциска, Хонгконшка филхармонија, Краљевска филхармонија из Штокхолма, Сиднејски симфонијски оркестар, Симфонијски оркестар из Милвокија, Симфонијски оркестар из Детроита, Питсбурга, Даласа, Филхармонијски оркестар из Осла, Исландски симфонијски оркестар, Симфонијски оркестар финског радија, француски симфонијски оркестар Ле Сијекл, Филхармонијски оркестар радија Француске.

 

Симоне наступа са еминентним диригентима као што су Јап ван Зведен, Владимир Јуровски, Франсоа-Гзавије Рот, Ђанандреа Нозеда, сер Антонио Папано, Паво Јарви, Луј Лангре, Омер Меир Велбер, Едвард Гарднер, Кент Нагано, Густаво Химено, Џон Сторгардс, сер Марк Елдер, Јаник Незе Сеген, Јука-Пека Сарасте, Џејмс Гафиган, Роберт Тревино, Јиржи Белохлавек, Стефан Денев, Хану Линту, Кејс Скаљоне, Јурај Валчуха, Станислав Кочановски, Едо де Варт, Марк Албрехт, Карина Канелакис, Симон Јанг, Елим Чан, Фабијен Габел, Андрис Пога и Марк Виглсворт.

 

Године 2022, њен најновији, надалеко хваљен, снимак позних Раутавариних дела, објављен је за издавачку кућу Ондине, а укључио је и светску премијеру са Симфонијским оркестром из Малмеа и Робертом Тревином.

 

Остала издања укључују Шостаковичев Први виолински концерт и In tempus prezens Софије Губајдулине са Холандском радијском филхармонијом под вођством Џејмса Гафигана и Рајнберта де Леува за Челенџ Класикс. За исту издавачку кућу снимила је и ЦД реситал са делима Менделсона, Јаначека и Шумана са пијанистом Робертом Кулеком.

 

Године 2019, Симоне је постала члан Краљевске музичке академије у Лондону. Ова част ограничена је на 300 бивших студената Академије и додељује се оним музичарима са изразитим достигнућима у овој професији.

 

Симоне свира на Страдиваријусовој виолини Млинарски из 1718. године, коју јој је великодушно позајмио анонимни добротвор.