Languages

Simon Lamsma

Holandska violinistkinja Simon Lamzma veoma je poštovana od strane kritičara, kolega i publike kao jedna od najistaknutijih ličnosti u svetu muzike. Dirigent Jap fan Zveden, sa kojim je Simon imala redovnu saradnju, trvrdi da je ona jedna od vodećih violinista današnjice.

 

Uz široki repertoar od oko 60 violinskih koncerata, nastupala je tokom poslednjih sezona sa velikim brojem vodećih svetskih orkestara.

 

Naročito ističe svoj debi sa Čikaškim simfonijskim orkestrom. Takođe ističe svoje ponovne nastupe sa Klivlendskim simfonijskim orkestrom iz Sinsinatija, sa Kralјevskim Koncertgebau orkestrom, Filharmonijom iz Hong Konga pod upravom Japa fan Zvedena i svoje debi nastupe sa Kralјevskom filharmonijom iz Štokholma, Simfonijskim orkestrom iz Hjustona,  Filharmonijom iz Osla, Simfonijskim orkestrom iz San Franciska,  Simfonijskim orkestrom Islanda, Simfonijskim orkestrom Jomiuri Nipon, Radijskim orkestrom Hesiher, i  Filharmonijskim orkestrom Radio Francuske. Simon je nastupala kao gost Orkestra Londonske filharmonije, Filharmonije iz Roterdama, Filharmonije Bi-Bi-Si-ja, Filharmonije is Seula, Nacionalnog simfonijskog orkestra RAI, Simfonijskog orkestra RTVE i Simfonijskog orkestra Novog Zelanda.

 

Posebno ističe debije zakazane za sezonu 18/19 i 19/20  sa Nјujorškom filharmonijom, a zatim simfonijskim orkestrima iz Detroita, Picburga, Milvokija i Sidneja, zatim sa orkestrom Gircenih, orkestrom MDR iz Lajpciga, Nacionalnim orkestrom iz Tuluza, pored ponovnih nastupa sa Simfonijskim orkestrom iz Birmingema, Koncertgebau orkestrom, Varšavskom filharmonijom, Orkestrom iz Halea i Simfonijskim orkestrom RTE.

 

Najistaknutija skorija gostovanja uklјučuju ponovni nastup sa Klivlendskim simfonijskim orkestrom na Blosom festivalu, a zatim i debi nastupi na Festivalu Bravo! u Veilu sa Japom fan Zvedenom i Simfonisjkim orkestrom iz Dalasa, kao i na Festivalu Mostly Mozart u San Dijegu.             Pored bliske saradnje sa Japom fan Zvedenom, Simon je sarađivala sa mnogim drugim istaknutim dirigentima, kao što su Vladimir Jurovski, Ser Nevil Mariner, Janik Neze-Segin, Juka-Peka Saraste, Džejms Gafigan, Ser Endru Dejvis, Andres Orosko-Estrada, Jirži Belohlavek, Marek Janovski, Karlos Kalmar, Kiril Karabic, Stefan Denev, Hanu Lintu, Jan Paskal Tortelije, Fabijen Gabel i Džejms Fedek.

 

Kao veoma posvećen lјubitelј kamerne muzike, nastupala je u londonskom Vigmor Holu i Karnegi Holu u Nјujorku marta 2017. sa pijanistom Robertom Kulekom, sa programom koji je uklјučio i svetsku premijeru novog dela Džejmsa Mekmilana po porudžbini Karnegi Hola. Takođe se vraća na Zimski festival kamerne muzike Evanston u Čikagu sa pijanistom Endrjuom Armstrongom i čelistom Kenetom Olsonom.

 

Godine 2017. njena najistaknutija snimanja Šostakovičevog Prvog violinskog koncerta i violinskog koncerta Sofije Gubajduline Sadašnje vreme sa Filharmonijom Holandskog radija pod upravom Džejms Gafigana i Rajnberta De Leva, izdala je produkcijska kuća Čelendž Klasiks uz velike pohvale štampe, sa istim uspehom kao i njeni prethodni snimci muzike Mendelsona, Janačeka i Šumana sa pijanistom Robertom Kulekom.

 

Pored mnogih  međunarodnih i domaćih nagrada i pohvala, Simon je 2010. postala dobitnica Nacionalne Holandske nagrade VSCD za klasičnu muziku u kategoriji Nova kategorija muzičara koju dodelјuje Udruženje holandskih pozorišnih i koncertnih sala umetnicima koji su dali značajan i vredan doprinos klasičnoj muzičkoj sceni u Holandiji.

 

Simon je počela da se bavi violinom sa 5 godina, a sa 11 se preselila u Veliku Britaniju, da bi pohađala školu Jehudi Menjuhin u klasi Hu Kuna. Kada je napunila 14 godina imala je prvi profesionalni solistički nastup sa Orkestrom Sverene Holandije uz Paganinijev Prvi koncert i tom prilikom je dobila veoma dobre kritike. Nastavila je sa studijama na Kralјevskoj muzičkoj akademiji u Londonu kod Hu Kuna i Morisa Asona, a zatim je, sa 19 godina, diplomirala sa najvišim pohvalama u svojoj klasi i uz nekoliko veoma prestižnih nagrada. Godine 2011. postala je Saradnik Kralјevske akademije, što je počast koji imaju samo studenti koji su dali veliki i značajan doprinos u svojoj oblasti. Simon trenutno živi u Holandiji.

 

Simon svira na violini Stradivarijus „Mlinarski“ (1718), velikodušno pozajmlјenu od anonimnog  dobrotvora.