Languages

Симон Ламсма

Холандска виолинисткиња Симон Ламзма веома је поштована од стране критичара, колега и публике као једна од најистакнутијих личности у свету музике. Диригент Јап фан Зведен, са којим је Симон имала редовну сарадњу, трврди да је она једна од водећих виолиниста данашњице.

 

Уз широки репертоар од око 60 виолинских концерата, наступала је током последњих сезона са великим бројем водећих светских оркестара.

 

Нарочито истиче свој деби са Чикашким симфонијским оркестром. Такође истиче своје поновне наступе са Кливлендским симфонијским оркестром из Синсинатија, са Краљевским Концертгебау оркестром, Филхармонијом из Хонг Конга под управом Јапа фан Зведена и своје деби наступе са Краљевском филхармонијом из Штокхолма, Симфонијским оркестром из Хјустона,  Филхармонијом из Осла, Симфонијским оркестром из Сан Франциска,  Симфонијским оркестром Исланда, Симфонијским оркестром Јомиури Нипон, Радијским оркестром Хесихер, и  Филхармонијским оркестром Радио Француске. Симон је наступала као гост Оркестра Лондонске филхармоније, Филхармоније из Ротердама, Филхармоније Би-Би-Си-ја, Филхармоније ис Сеула, Националног симфонијског оркестра РАИ, Симфонијског оркестра РТВЕ и Симфонијског оркестра Новог Зеланда.

 

Посебно истиче дебије заказане за сезону 18/19 и 19/20  са Њујоршком филхармонијом, а затим симфонијским оркестрима из Детроита, Пицбурга, Милвокија и Сиднеја, затим са оркестром Гирцених, оркестром МДР из Лајпцига, Националним оркестром из Тулуза, поред поновних наступа са Симфонијским оркестром из Бирмингема, Концертгебау оркестром, Варшавском филхармонијом, Оркестром из Халеа и Симфонијским оркестром РТЕ.

 

Најистакнутија скорија гостовања укључују поновни наступ са Кливлендским симфонијским оркестром на Блосом фестивалу, а затим и деби наступи на Фестивалу Браво! у Веилу са Јапом фан Зведеном и Симфонисјким оркестром из Даласа, као и на Фестивалу Mostly Mozart у Сан Дијегу.             Поред блиске сарадње са Јапом фан Зведеном, Симон је сарађивала са многим другим истакнутим диригентима, као што су Владимир Јуровски, Сер Невил Маринер, Јаник Незе-Сегин, Јука-Пека Сарасте, Џејмс Гафиган, Сер Ендру Дејвис, Андрес Ороско-Естрада, Јиржи Белохлавек, Марек Јановски, Карлос Калмар, Кирил Карабиц, Стефан Денев, Хану Линту, Јан Паскал Тортелије, Фабијен Габел и Џејмс Федек.

 

Као веома посвећен љубитељ камерне музике, наступала је у лондонском Вигмор Холу и Карнеги Холу у Њујорку марта 2017. са пијанистом Робертом Кулеком, са програмом који је укључио и светску премијеру новог дела Џејмса Мекмилана по поруџбини Карнеги Хола. Такође се враћа на Зимски фестивал камерне музике Еванстон у Чикагу са пијанистом Ендрјуом Армстронгом и челистом Кенетом Олсоном.

 

Године 2017. њена најистакнутија снимања Шостаковичевог Првог виолинског концерта и виолинског концерта Софије Губајдулине Садашње време са Филхармонијом Холандског радија под управом Џејмс Гафигана и Рајнберта Де Лева, издала је продукцијска кућа Челенџ Класикс уз велике похвале штампе, са истим успехом као и њени претходни снимци музике Менделсона, Јаначека и Шумана са пијанистом Робертом Кулеком.

 

Поред многих  међународних и домаћих награда и похвала, Симон је 2010. постала добитница Националне Холандске награде ВСЦД за класичну музику у категорији Нова категорија музичара коју додељује Удружење холандских позоришних и концертних сала уметницима који су дали значајан и вредан допринос класичној музичкој сцени у Холандији.

 

Симон је почела да се бави виолином са 5 година, а са 11 се преселила у Велику Британију, да би похађала школу Јехуди Мењухин у класи Ху Куна. Када је напунила 14 година имала је први професионални солистички наступ са Оркестром Сверене Холандије уз Паганинијев Први концерт и том приликом је добила веома добре критике. Наставила је са студијама на Краљевској музичкој академији у Лондону код Ху Куна и Мориса Асона, а затим је, са 19 година, дипломирала са највишим похвалама у својој класи и уз неколико веома престижних награда. Године 2011. постала је Сарадник Краљевске академије, што је почаст који имају само студенти који су дали велики и значајан допринос у својој области. Симон тренутно живи у Холандији.

 

Симон свира на виолини Страдиваријус „Млинарски“ (1718), великодушно позајмљену од анонимног  добротвора.