Languages

Simon Hefele

Simon Hefele (27) dobitnik je najznačajnije nemačke nagrade za klasičnu muziku, OPUS KLASIK 2020, i u kratkom vremenskom periodu etablirao se na međunarodnom planu kao jedan od najuspešnijih trubača mlađe generacije. Kao solista već je svirao sa mnogim vodećim orkestrima, uključujući Kraljevski orkestar Koncertgebau iz Amsterdama, Simfonijski orkestar BBC-ja, Filharmonija BBC-ja, Škotski simfonijski orkestar BBC-ja, Nacionalni orkestar BBC-ja iz Velsa, Filharmonijski orkestar iz Šangaja, Bernski simfonijski orkestar, Muzik kolegijum iz Vintertura, Orkestar Tonkinstler, Simfonijski radijski orkestar iz Berlina, Koncerthaus orkestar iz Berlina, Simfonijski orkestar SVR, Simfonijski orkestar MDR iz Lajpciga, Radijska filharmonija NDR, Nemačka radio filharmonija, Filharmonija iz Štutgarta, Državna kapela iz Halea, Betovenov orkestar iz Bona, Malerov kamerni orkestar, Minhenski kamerni orkestar, Nemačka kamerna Filharmonija iz Bremena i Kamerni orkestar iz Lozane. U sezoni 2020/21 bio je rezidencijalni umetnik Filharmonije iz Duizburga.

 

Već je gostovao sa resitalima u londonskoj dvorani Vigmor, zatim u Tonhaleu u Cirihu, Koncerthausu u Beču, Kraljevskom Koncertgebau iz Amsterdama, fondaciji Gulbenkijan u Lisabonu, Auditoriju u Barseloni, Mupi u Budimpešti, Luksemburškoj filharmoniji, dvorani Bozar u Briselu, ElbFilharmoniji u Hamburgu, Berlinskom Koncerthausu, Princ regent teatru i Herkules sali u Minhenu, Koncerthausu u Dortmundu, na muzičkim festivalima u Čeltenhamu, Monpeljeu, Langedok-Rusijon, MITO festivalu, festivalu Rajngau, Šlezvig-Holštajn, Meklenburg-Vorpomern, MDR Muziksomer i na festivalu u Grafenegu u Austriji.

 

Simon Hefele je sarađivao ili još uvek sarađuje sa dirigentima kao što su Rajan Bankroft, Džozef Bastijan, Semjon Bičkov, Alpeš Čauhan, Džonatan Koen, Denis Rasel Dejviz, Jan Vilem de Vrend, Ben Gernon, Pjetari Inkinen, Džulija Džouns, Vladimir Jurovski, Roland Klutig, Joana Malvic, Endrju Mance, Matijas Pinčer, Klemens Šult, Stiven Sloun, Markus Stenc, Valentin Urjupin, Mario Vencago, Lorenco Vioti, Dankan Vord, Kačun Vong i mnogi drugi.

 

U sezoni 2021/2022 Simon Hefele je rezidencijalni umetnik u Državnom orkestru iz Brandenburga, gde može da se čuje i vidi u širokom spektru programa za orkestarsku i kamernu muziku. Nastupaće na solističkim resitalima i orkestarskim koncertima sa Berlinskom filharmonijom, filharmonijskim orkestrima iz Kelna, Minhena, Luksemburga i Mupi u Budimpešti i sa ansamblima kao što su Državna kapela iz Drezdena, Akademija Karajan u okviru Berlinske filharmonije, zatim sa Simfonijskim orkestrom iz Bohuma, Državnom kapelom iz Badena, sa Državnim orkestrom rajnske oblasti, Hajdelberškom filharmonijom, Minhenskim kamernim orkestrom, Orkestrom Tonkinstler, Filharmonijom iz Tamperea i Beogradskom filharmonijom. Takođe će se pojaviti na muzičkom festivalu u Berlinu, u Grafenegu, Hajdelbergu i na muzičkom festivalu Donje Saksonije.

 

Osim izvođenja poznatog trubačkog repertoara od Telemana, Tartinija, Humela i Mocarta, pa do Žolivea, Arutjunjana i Cimermana, Simon Hefele je oduševljen savremenom muzikom. Održao je premijere nekoliko dela koja su komponovana za njega: Mlečni put Miroslava Smke (09/2019, Koncertgebau), Tri komada za trubu i Končertino za trubu i orkestar Marka Simpsona (04/2019, Safron Hol i 05/2021 sa Filharmonijom iz Duizburga) i Fantaziju za trubu autora Kana Bulaka (04/2019, London). Osim toga, redovno svira dela Tošija Hosokave, Kristijana Josta i Matijasa Pinčera. Godine 2012. priredio je Pinčerov dvostruki koncert za dve trube sa Rajnholdom Fridrihom i Festivalskim orkestrom Šlezvig-Holštajn 2012.

 

Simon Hefele je podjednako posvećeni izvođač kamerne muzike u raznim kombinacijama. Njegovi partneri su, između ostalih, pijanisti Elizabet Braus i Frank Dupre i perkusionistkinja Vivi Vasileva.

 

Simon Hefele je počeo da svira trubu sa sedam godina u svom rodnom gradu Darmštatu. Pet godina kasnije, dok je još bio u školi, postao je učenik Rajnholda Fridriha, koji ga je primio kao 14-godišnjaka u klasu trube u muzičkoj školi u Karlsrueu. Izabran je da učestvuje u najboljim evropskim programima za razvoj talenata, među kojima i za program Radio 3 nove generacije BBC-ja. Filharmonija iz Kelna ga je nominovala za Zvezdu u usponu ECHO (Evropska organizacija koncertnih dvorana), a zatim je od Koncerthausa u Dortmundu i ElbFilharmonije iz Hamburga izabran za umetnika u ciklusu Junge Vilde kojim upravlja Koncerthaus iz Dortmunda. Sada predaje i kao gostujući umetnik na Kraljevskom konzervatorijumu u Birmingemu i na raznim majstorskim kursevima.

 

Simon Hefele ima stalan ugovor sa muzičkom producentskom kućom Berlin Classics kao njihov ekskluzivni umetnik. Njegov album Standardi sa koncertima za trubu Hajdna, Humela, Arutjunjana i Koplanda, koji je snimljen sa Škotskim simfonijskim orkestrom BBC-ja i Nacionalnim Orkestrom BBC-ja iz Velsa pod upravom Dankena Vorda i objavljen početkom 2020. godine, bio je veoma pozitivno ocenjen od strane muzičkih kritičara i dobitnik je nagrade OPUS KLASSIK 2020 za koncertni snimak godine. Album Novi standardi sa klasičnim resitalima Hindemita, Honegera, Fransea i Eneskua, između ostalih, koji je objavljen u proleće 2021. godine takođe je dobio najveće pohvale recenzenata i organizatora koncerata.

 

Pored svojih muzičkih projekata, Simon Hefele se takođe bavi kulturnom politikom. Osnovao je udruženje Kunstverlust za koji pravi fotografske portrete ljudi koji aktivno rade na očuvanju umetnosti i kulture.