Languages

Simon Hefele

Simon Hefele (27) dobitnik je najznačajnije nemačke nagrade za klasičnu muziku, OPUS KLASIK 2020, i u kratkom vremenskom periodu etablirao se na međunarodnom planu kao jedan od najuspešnijih trubača mlađe generacije. Kao solista, već je svirao sa mnogim vodećim orkestrima, uklјučujući Kralјevski orkestar Koncertgebau iz Amsterdama, Simfonijski orkestar Bi-Bi-Si-ja, Filharmonija Bi-Bi-Si-ja, Škotski simfonijski orkestar Bi-Bi-Si-ja, Nacionalni orkestar Bi-Bi-Si-ja iz Velsa, Filharmonijski orkestar iz Šangaja, Bernski simfonijski orkestar, Muzik kolegijum iz Vintertura, Orkestar Tonkinstler, Simfonijski radijski orkestar iz Berlina, Koncerthaus orkestar iz Berlina, Simfonijski orkestar SVR, Simfonijski orkestar MDR iz Lajpciga, Simfonijski orkestar Severnonemačkog radija, Nemačka radio filharmonija, Filharmonija iz Štutgarta, Državna kapela iz Halea, Betovenov orkestar iz Bona, Malerov kamerni orkestar, Minhenski kamerni orkestar, Nemačka kamerna Filharmonija iz Bremena i Kamerni orkestar iz Lozane. U sezoni 2020/21 bio je rezidencijalni umetnik Filharmonije iz Duizburga.

Gostovao je sa resitalima u londonskoj dvorani Vigmor, zatim Tonhale u Cirihu, Koncerthaus u Beču, Kralјevski Koncertgebau iz Amsterdama, fondaciji Gulbenkijan u Lisabonu, Auditorijum u Barseloni, Mupa u Budimpešti, Luksemburška filharmonija, dvorana Bozar u Briselu, Elbfilharmonija u Hamburgu, Berlinski Koncerthaus, Princ regent teatar i Herkules sala u Minhenu, Koncerthaus u Dortmundu, zatim na muzičkim festivalima u Čeltenhamu, Monpelјeu, Langedok-Rusijon, MITO festivalu, festivalu Rajngau, Šlezvig-Holštajn, Meklenburg-Vorpomern, MDR Muziksomer i na festivalu u Grafenegu u Austriji.

Simon Hefele sarađuje sa dirigentima kao što su Rajan Bankroft, Džozef Bastijan, Semjon Bičkov, Alpeš Čauhan, Džonatan Koen, Denis Rasel Dejvis, Jan Vilem de Vrend, Ben Gernon, Pjetari Inkinen, Džulija Džouns, Vladimir Jurovski, Roland Klutig, Joana Malvic, Endrju Mance, Matijas Pinčer, Klemens Šult, Stiven Sloun, Markus Stenc, Valentin Urjupin, Mario Vencago, Lorenco Vioti, Dankan Vord, Kačun Vong i mnogi drugi.

U sezoni 2021/2022 Simon Hefele je rezidencijalni umetnik u Državnom orkestru iz Brandenburga, gde učestvuje u širokom spektru programa iz oblasti orkestarske i kamerne muzike. Nastupaće na solističkim resitalima i orkestarskim koncertima sa Berlinskom filharmonijom, filharmonijskim orkestrima iz Kelna, Minhena, Luksemburga i u Mupi u Budimpešti, kao i sa ansamblima kao što su Državna kapela iz Drezdena, Akademija Karajan u okviru Berlinske filharmonije, zatim sa Simfonijskim orkestrom iz Bohuma, Državnom kapelom iz Badena, sa Državnim orkestrom rajnske oblasti, Hajdelberškom filharmonijom, Minhenskim kamernim orkestrom, Orkestrom Tonkinstler, Filharmonijom iz Tamperea i Beogradskom filharmonijom. Takođe će se pojaviti na muzičkom festivalu u Berlinu, u Grafenegu, Hajdelbergu i na muzičkom festivalu Donje Saksonije.

Osim izvođenja poznatog trubačkog repertoara od Telemana, Tartinija, Humela i Mocarta, pa do Žolivea, Arutjunjana i Cimermana, Simon Hefele neguje i savremeni muzički repertoar. Održao je premijere nekoliko dela koja su komponovana za njega: Mlečni put Miroslava Smke (09/2019, Koncertgebau), Tri komada za trubu i Končertino za trubu i orkestar Marka Simpsona (04/2019, Safron Hol i 05/2021 sa Filharmonijom iz Duizburga) i Fantaziju za trubu autora Kana Bulaka (04/2019, London). Osim toga, redovno svira dela Tošija Hosokave, Kristijana Josta i Matijasa Pinčera. Godine 2012. priredio je Pinčerov dvostruki koncert za dve trube sa Rajnholdom Fridrihom i Festivalskim orkestrom Šlezvig-Holštajn 2012. godine.

Simon Hefele je podjednako posvećeni izvođač kamerne muzike. Nјegovi partneri su, između ostalih, pijanisti Elizabet Braus i Frank Dupre i perkusionistkinja Vivi Vasileva.

Simon Hefele je počeo da svira trubu sa sedam godina u svom rodnom gradu Darmštatu. Pet godina kasnije, dok je još bio u školi, postao je učenik Rajnholda Fridriha, koji ga je primio kao 14-godišnjaka u klasu trube u muzičkoj školi u Karlsrueu. Izabran je da učestvuje u najbolјim evropskim programima za razvoj talenata, među kojima i za program Radio 3 nove generacije Bi-Bi-Si-ja. Filharmonija iz Kelna ga je nominovala za Zvezdu u usponu EHO (Evropska organizacija koncertnih dvorana), a zatim je od Koncerthausa u Dortmundu i Elbfilharmonije iz Hamburga izabran za umetnika u ciklusu Junge Vilde kojim upravlјa Koncerthaus iz Dortmunda. Sada predaje i kao gostujući umetnik na Kralјevskom konzervatorijumu u Birmingemu i na raznim majstorskim kursevima.

Simon Hefele ima stalni ugovor sa muzičkom producentskom kućom Berlin Classics kao njihov ekskluzivni umetnik. Nјegov album Standardi sa koncertima za trubu Hajdna, Humela, Arutjunjana i Koplanda, koji je snimlјen sa Škotskim simfonijskim orkestrom Bi-Bi-Si-ja i Nacionalnim orkestrom Bi-Bi-Si-ja iz Velsa pod upravom Dankana Vorda i objavlјen početkom 2020. godine, bio je veoma pozitivno ocenjen od strane muzičkih kritičara i dobitnik je nagrade OPUS KLASIK 2020 za koncertni snimak godine. Album Novi standardi sa klasičnim resitalima Hindemita, Honegera, Fransea i Eneskua, između ostalih, koji je objavlјen u proleće 2021. godine takođe je dobio najveće pohvale recenzenata i organizatora koncerata.

Pored svojih muzičkih projekata, Simon Hefele se takođe bavi kulturnom politikom. Osnovao je udruženje Kunstverlust za koji pravi fotografske portrete lјudi koji aktivno rade na očuvanju umetnosti i kulture.