Languages

Симон Хефеле

Симон Хефеле (27) добитник је најзначајније немачке награде за класичну музику, ОПУС КЛАСИК 2020, и у кратком временском периоду етаблирао се на међународном плану као један од најуспешнијих трубача млађе генерације. Као солиста, већ је свирао са многим водећим оркестрима, укључујући Краљевски оркестар Концертгебау из Амстердама, Симфонијски оркестар Би-Би-Си-ја, Филхармонија Би-Би-Си-ја, Шкотски симфонијски оркестар Би-Би-Си-ја, Национални оркестар Би-Би-Си-ја из Велса, Филхармонијски оркестар из Шангаја, Бернски симфонијски оркестар, Музик колегијум из Винтертура, Оркестар Тонкинстлер, Симфонијски радијски оркестар из Берлина, Концертхаус оркестар из Берлина, Симфонијски оркестар СВР, Симфонијски оркестар МДР из Лајпцига, Симфонијски оркестар Севернонемачког радија, Немачка радио филхармонија, Филхармонија из Штутгарта, Државна капела из Халеа, Бетовенов оркестар из Бона, Малеров камерни оркестар, Минхенски камерни оркестар, Немачка камерна Филхармонија из Бремена и Камерни оркестар из Лозане. У сезони 2020/21 био је резиденцијални уметник Филхармоније из Дуизбурга.

Гостовао је са реситалима у лондонској дворани Вигмор, затим Тонхале у Цириху, Концертхаус у Бечу, Краљевски Концертгебау из Амстердама, фондацији Гулбенкијан у Лисабону, Аудиторијум у Барселони, Мупа у Будимпешти, Луксембуршка филхармонија, дворана Бозар у Бриселу, Елбфилхармонија у Хамбургу, Берлински Концертхаус, Принц регент театар и Херкулес сала у Минхену, Концертхаус у Дортмунду, затим на музичким фестивалима у Челтенхаму, Монпељеу, Лангедок-Русијон, МИТО фестивалу, фестивалу Рајнгау, Шлезвиг-Холштајн, Мекленбург-Ворпомерн, МДР Музиксомер и на фестивалу у Графенегу у Аустрији.

Симон Хефеле сарађује са диригентима као што су Рајан Банкрофт, Џозеф Бастијан, Семјон Бичков, Алпеш Чаухан, Џонатан Коен, Денис Расел Дејвис, Јан Вилем де Вренд, Бен Гернон, Пјетари Инкинен, Џулија Џоунс, Владимир Јуровски, Роланд Клутиг, Јоана Малвиц, Ендрју Манце, Матијас Пинчер, Клеменс Шулт, Стивен Слоун, Маркус Стенц, Валентин Урјупин, Марио Венцаго, Лоренцо Виоти, Данкан Ворд, Качун Вонг и многи други.

У сезони 2021/2022 Симон Хефеле је резиденцијални уметник у Државном оркестру из Бранденбурга, где учествује у широком спектру програма из области оркестарске и камерне музике. Наступаће на солистичким реситалима и оркестарским концертима са Берлинском филхармонијом, филхармонијским оркестрима из Келна, Минхена, Луксембурга и у Мупи у Будимпешти, као и са ансамблима као што су Државна капела из Дрездена, Академија Карајан у оквиру Берлинске филхармоније, затим са Симфонијским оркестром из Бохума, Државном капелом из Бадена, са Државним оркестром рајнске области, Хајделбершком филхармонијом, Минхенским камерним оркестром, Оркестром Тонкинстлер, Филхармонијом из Тампереа и Београдском филхармонијом. Такође ће се појавити на музичком фестивалу у Берлину, у Графенегу, Хајделбергу и на музичком фестивалу Доње Саксоније.

Осим извођења познатог трубачког репертоара од Телемана, Тартинија, Хумела и Моцарта, па до Жоливеа, Арутјуњана и Цимермана, Симон Хефеле негује и савремени музички репертоар. Одржао је премијере неколико дела која су компонована за њега: Млечни пут Мирослава Смке (09/2019, Концертгебау), Три комада за трубу и Кончертино за трубу и оркестар Марка Симпсона (04/2019, Сафрон Хол и 05/2021 са Филхармонијом из Дуизбурга) и Фантазију за трубу аутора Кана Булака (04/2019, Лондон). Осим тога, редовно свира дела Тошија Хосокаве, Кристијана Јоста и Матијаса Пинчера. Године 2012. приредио је Пинчеров двоструки концерт за две трубе са Рајнхолдом Фридрихом и Фестивалским оркестром Шлезвиг-Холштајн 2012. године.

Симон Хефеле је подједнако посвећени извођач камерне музике. Његови партнери су, између осталих, пијанисти Елизабет Браус и Франк Дупре и перкусионисткиња Виви Василева.

Симон Хефеле је почео да свира трубу са седам година у свом родном граду Дармштату. Пет година касније, док је још био у школи, постао је ученик Рајнхолда Фридриха, који га је примио као 14-годишњака у класу трубе у музичкој школи у Карлсруеу. Изабран је да учествује у најбољим европским програмима за развој талената, међу којима и за програм Радио 3 нове генерације Би-Би-Си-ја. Филхармонија из Келна га је номиновала за Звезду у успону ЕХО (Европска организација концертних дворана), а затим је од Концертхауса у Дортмунду и Елбфилхармоније из Хамбурга изабран за уметника у циклусу Junge Vilde којим управља Концертхаус из Дортмунда. Сада предаје и као гостујући уметник на Краљевском конзерваторијуму у Бирмингему и на разним мајсторским курсевима.

Симон Хефеле има стални уговор са музичком продуцентском кућом Berlin Classics као њихов ексклузивни уметник. Његов албум Стандарди са концертима за трубу Хајдна, Хумела, Арутјуњана и Копланда, који је снимљен са Шкотским симфонијским оркестром Би-Би-Си-ја и Националним оркестром Би-Би-Си-ја из Велса под управом Данкана Ворда и објављен почетком 2020. године, био је веома позитивно оцењен од стране музичких критичара и добитник је награде ОПУС КЛАСИК 2020 за концертни снимак године. Албум Нови стандарди са класичним реситалима Хиндемита, Хонегера, Франсеа и Енескуа, између осталих, који је објављен у пролеће 2021. године такође је добио највеће похвале рецензената и организатора концерата.

Поред својих музичких пројеката, Симон Хефеле се такође бави културном политиком. Основао је удружење Kunstverlust за који прави фотографске портрете људи који активно раде на очувању уметности и културе.