Languages

Sergej Krilov

Živahno muziciranje, intenzivna lirika i očaravajuća lepota tona osobine su koje su Sergeju Krilovu osigurale mesto među najpoznatijim izvođačima današnjice. Ovaj violinista, rođen u Rusiji, usmerava svoju virtuoznost ka otkrivanju izražajnih dubina u delima koja čine njegov veoma širok repertoar.

 

U skorašnjim sezonama, Sergej Krilov je postao redovan gost u nekoliko velikih institucija i sarađivao je sa mnogim vodećim svetskim orkestrima. Pojavio se, između ostalog, sa Državnom kapelom iz Drezdena, Filharmonijom Francuske Radiotelevizije, Nemačkim simfonijskim orkestrom iz Berlina, Filharmonijom Milanske skale, Akademijom Santa Ćećilija, Londonskom filharmonijom, Orkestrom Hesenske radiotelevizije iz Frankfurta, Sanktpeterburškom filharmonijom, Kralјevskom filharmonijom, Filharmonijom iz Kopenhagena, Ruskim nacionalnim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Japanske radiotelevizije iz Tokija, Simfonijskim orkestrom iz Atlante, Engleskim kamernim orkestrom i Budimpeštanskim festivalskim orkestrom.

 

Među najznačajnijim umetnicima sa kojima je sarađivao, prijatelјstvo sa Mstislavom Rostropovičem predstavlјa veoma značajan momenat u umetničkom životu Sergeja Krilova. Nastupao je sa brojnim dirigentima, od Dmitrija Kitajenka, Mihajla Pletnjova, Valerija Gergijeva, Andreja Borejka, Vasilija Petrenka i Vladimira Jurovskog, do Fabija Luizija, Roberta Abada, Jurija Temirkanova, Vladimira Aškenazija, Dmitrija Lisa, Jurija Bašmeta i Mihava Nesteroviča.

 

Značajni nastupi Sergeja Krilova u sezoni 2017/18. uklјučivali su Violinski koncert P. I. Čajkovskog sa Londonskom filharmonijom i Vasilijem Petrenkom, Drugi violinski koncert Sergeja Prokofjeva sa Koncerthaus orkestrom iz Berlina i Dmitrijem Kitajenkom, kao i nastupi sa Ruskim nacionalnim orkestrom, Simfonijskim orkestrom iz Praga, Filharmonijom iz Kopenhagena, Orkestrom RAI iz Torina i orkestrom teatra San Karlo u Napulјu.

 

Kao muzički direktor Litvanskog kamernog orkestra od 2008. godine, Sergej Krilov rado preuzima dvostruku ulogu soliste i dirigenta u širokom repertoaru od baroka do savremene muzike. Uskoro kreće na evropsku turneju sa Litvanskim kamernim orkestrom, a kasnije ove sezone planira turneju sa Jurijem Bašmetom i Moskovskim solistima i Jurijem Simonovim i Moskovskom filharmonijom.

 

Sergej Krilov posvećuje veliki deo svog vremena kamernoj muzici, sa pijanistima Denisom Macujevim, Nikolajem Luganskim, Itamarom Golanom, Mihailom Lifitsom, Brunom Kaninom i Borisom Berezovskim, a u većim kamernim ansamblima sa umetnicima kao što su Elena Baškirova, Jurij Bašmet, Maksim Risanov i Aleksandar Knjazev.