Languages

Сергеј Крилов

Сергеј Крилов се афирмисао као један од најталентованијих виолиниста своје генерације. Редовно добија позиве да наступа у престижним концертним дворанама широм света, а сарађивао је са оркестрима као што су Државна капела из Дрездена, Филхармонија Француске радиотелевизије, Немачки симфонијски оркестар из Берлина, Филхармонија Миланске скале, Академија Санта Ћећилија, Лондонска филхармонија, Оркестар Хесенске радиотелевизије из Франкфурта, Санктпетербуршка филхармонија, Краљевска филхармонија, Филхармонија из Копенхагена, Руски национални симфонијски оркестар, Симфонијски оркестар Јапанске радиотелевизије из Токија, Симфонијски оркестар из Атланте, Енглески камерни и Будимпештански фестивалски оркестар.

 

Међу најзначајнијим личностима са којима је сарађивао, његово пријатељство са Мстиславом Ростроповичем представља веома значајан моменат у Криловљевом уметничком животу. Крилов је наступао са бројним диригентима, попут Владимира Јуровског, Валерија Гергијева, Михаила Плетњова, Андреја Борејка, Дмитрија Китајенка, Јурија Темирканова, Владимира Ашкеназија, Фабија Луизија, Ашера Фиша, Василија Петренка, Николе Луизотија, Јулијана Ковачева, Рафаела Фрибека де Бургоса, Саулијуса Сондецкиса, Золтана Кочиша и Јурија Башмета.

 

Значајнији ангажмани у сезони 2014/15. су двоструки наступ у Санкт Петербургу са Санктпетербуршком фихармонијом под руководством диригента Јурија Темирканова и са Оркестром Марински и диригентом Валеријем Гергијевим. Наставио је сарадњу са Симфонијским оркестром из Атланте извођењем Паганинијевог Концерта бр. 5, а у Келну и Загребу је под руководством Дмитрија Китајенка свирати концерте за виолину Менделсона и Прокофјева. Са Оркестром Италијанске радиотелевизије, дириговао је Тону Каљусте, док је у Торину извео италијанску премијеру Offertorium Губајдулине. У међувремену је у неколико прилика дириговао и свирао у свом Литванском камерном оркестру у Виљнусу и са њима ишао на турнеју по Италији и Пољској. Са Пијетаријем Инкиненом и Оркестром Тосканини извео је Брамсов Дупли концерт, на коме је виолончело свирао Марио Брунело. Календар његових наступа попуњавају бројни реситали за соло виолину или уз клавирску пратњу.

 

Сергеј посвећује пуно времена пројектима камерне музике на којима сарађује са Денисом Мацуејвим, Јуријем Башметом, Итамаром Голаном, Лиљом Зилберштејн, Александром Маџаром, Бруном Канином, Стефанијом Мормоне, Максимом Рисановим, Нобуко Имаи, Квартетом Белчеа и Елином Гаранчом. Од 2009. године ради као музички директор Литванског камерног оркестра, у коме редовно преузима двоструку улогу солисте и диригента у извођењу широког репертоара од барокне музике до савремених дела.

 

Његова дискографија, уз објављена Паганинијева 24 каприча, обухвата и снимке за издавачке куће EMI и Melodya.

 

Рођен у Москви у музичкој породици, Сергеј Кријлов је почео да свира виолину са пет година, а музичко образовање је заокружио у Московској централној музичкој школи. Као веома млад освојио је прва места на међународним такмичењима виолиниста Липицер, Страдиваријус и Фриц Крајслер.

Share on FacebookTweet about this on Twitter