Languages

Sergej Dogadin

Jedan od najsjajnijih predstavnika ruske škole violine, kao solista i kamerni muzičar, Sergej Dogadin gradi karijeru koja ga vodi širom Rusije i sveta.

 

Dogadin je pobedio na nekim od najprestižnijih takmičenja violinista, uključujući IX Međunarodno takmičenje violinista Jozef Joakim u Hanoveru 2015, Singapursko međunarodno takmičenje violinista 2018, a pobedio je i na XVI Međunarodnom takmičenju Čajkovski u Moskvi, gde mu je dodeljena prva nagrada i zlatna medalja. Posle ovog velikog uspeha dobio je poziv Valerija Gergijeva da nastupa sa njim i orkestrom Marijinski na evropskim letnjim festivalima u gradu Mikeli u Finskoj i Grafenegu u Austriji, kao i na prvom moskovskom međunarodnom festivalu Zarjadje u jesen 2020. Takođe je učestvovao na japanskoj turneji pobednika takmičenja Čajkovski, kombinujući koncertne nastupe sa Tokijskim simfonijskim orkestrom pod dirigentskom palicom Noričika Imorija i resitale u različitim kamernim muzičkim sastavima.

 

Dok njegov umetnički profil ubrzano raste, Dogadin će uskoro debitovati sa Čikaškim simfonijskim orkestrom i Edom de Vartom, zatim sa Kraljevskom filharmonijom i Vasilijem Petrenkom, te Simfonijskim orkestrom iz Ženeve i Džonatanom Notom, sa kojim se vraća na festival u Grafenegu. Sarađivao je sa Šangajskim simfonijskim orkestrom i Manfredom Honekom, Radijskom filharmonijom NDR iz Hanovera sa Endrjuom Menceom i Robertom Trevinom, i Zapadnoaustralijskim simfonijskim orkestrom sa Nikolasom Karterom.

 

U Rusiji Dogadin je nastupao sa svim značajnijim orkestrima, a pored sve veće saradnje sa Orkestrom Marijinski i Valerijem Gergijevim, nastavlja da razvija svoj odnos sa Filharmonijom iz Sankt Peterburga i Jurijem Temirkanovim. Sa njima je 2019. godine imao turneju po Velikoj Britaniji pod upravom Vasilija Sinajskog, a 2019/20 se vratio da radi sa ovim orkestrom na brojnim projektima, uključujući otvaranje Festivala Rostropovič u Moskvi i turneju po Aziji u proleće 2020. godine. Kasnije u toku godine nastupao je na prestižnim nemačkim festivalima Kisindžer Zomer i Rajngau Muzik sa Državnim simfonijskim orkestrom Republike Tatarstan i Aleksandrom Sladkovskim.

 

Aktivni i strastveni kamerni muzičar, Dogadin se 2019/20 godine pojavio u Filharmoniji iz Minhena u okviru festivala MPHIL 360°, Filarmoniji iz Bilbaoa i na Festivalu trga umetnosti u Sankt Peterburgu, između ostalih. Redovno nastupa sa međunarodno priznatim muzičarima kao što su Danil Trifonov, Narek Haknazarjan, Denis Macujev, David Geringas, Elizabet Leonskaja, Aleksander Knjazev, Maksim Risanov i Aleksej Ogrinčuk.

 

Dogadin trenutno nastavlja da studira kod Borisa Kušnira na Univerzitetu za muziku i scenske umetnosti u Beču, prethodno studiravši kod njega u Gracu. Takođe je studirao na Konzervatorijumu u Sankt Peterburgu kod Vladimira Ovčareka, na Međunarodnoj muzičkoj akademiji Menjuhin u Gštadu kod Maksima Vengerova i Visokoj školi za muziku i ples u Kelnu kod Mihaele Martin. Svira violinu Domenika Montanjane iz 1721. godine na pozajmici iz zbirke Rin u Singapuru, a imao je priliku da nastupa na raznim retkim instrumentima, uključujući legendarnu Paganinijevu violinu Sivori Žan-Baptista Vijoma i violinu Amati koja je nekada bila u vlasništvu Johana Štrausa.