Languages

Сергеј Догадин

Један од најсјајнијих представника руске школе виолине, као солиста и камерни музичар, Сергеј Догадин гради каријеру која га води широм Русије и света.

 

Догадин је победио на неким од најпрестижнијих такмичења виолиниста, укључујући IX Међународно такмичење виолиниста Јозеф Јоаким у Хановеру 2015, Сингапурско међународно такмичење виолиниста 2018, а победио је и на XVI Међународном такмичењу Чајковски у Москви, где му је додељена прва награда и златна медаља. После овог великог успеха добио је позив Валерија Гергијева да наступа са њим и оркестром Маријински на европским летњим фестивалима у граду Микели у Финској и Графенегу у Аустрији, као и на првом московском међународном фестивалу Зарјадје у јесен 2020. Такође је учествовао на јапанској турнеји победника такмичења Чајковски, комбинујући концертне наступе са Токијским симфонијским оркестром под диригентском палицом Норичика Иморија и реситале у различитим камерним музичким саставима.

 

Док његов уметнички профил убрзано расте, Догадин ће ускоро дебитовати са Чикашким симфонијским оркестром и Едом де Вартом, затим са Краљевском филхармонијом и Василијем Петренком, те Симфонијским оркестром из Женеве и Џонатаном Нотом, са којим се враћа на фестивал у Графенегу. Сарађивао је са Шангајским симфонијским оркестром и Манфредом Хонеком, Радијском филхармонијом НДР из Хановера са Ендрјуом Менцеом и Робертом Тревином, и Западноаустралијским симфонијским оркестром са Николасом Картером.

 

У Русији Догадин је наступао са свим значајнијим оркестрима, а поред све веће сарадње са Оркестром Маријински и Валеријем Гергијевим, наставља да развија свој однос са Филхармонијом из Санкт Петербурга и Јуријем Темиркановим. Са њима је 2019. године имао турнеју по Великој Британији под управом Василија Синајског, а 2019/20 се вратио да ради са овим оркестром на бројним пројектима, укључујући отварање Фестивала Ростропович у Москви и турнеју по Азији у пролеће 2020. године. Касније у току године наступао је на престижним немачким фестивалима Кисинџер Зомер и Рајнгау Музик са Државним симфонијским оркестром Републике Татарстан и Александром Сладковским.

 

Активни и страствени камерни музичар, Догадин се 2019/20 године појавио у Филхармонији из Минхена у оквиру фестивала МПХИЛ 360°, Филармонији из Билбаоа и на Фестивалу трга уметности у Санкт Петербургу, између осталих. Редовно наступа са међународно признатим музичарима као што су Данил Трифонов, Нарек Хакназарјан, Денис Мацујев, Давид Герингас, Елизабет Леонскаја, Александер Књазев, Максим Рисанов и Алексеј Огринчук.

 

Догадин тренутно наставља да студира код Бориса Кушнира на Универзитету за музику и сценске уметности у Бечу, претходно студиравши код њега у Грацу. Такође је студирао на Конзерваторијуму у Санкт Петербургу код Владимира Овчарека, на Међународној музичкој академији Мењухин у Гштаду код Максима Венгерова и Високој школи за музику и плес у Келну код Михаеле Мартин. Свира виолину Доменика Монтањане из 1721. године на позајмици из збирке Рин у Сингапуру, а имао је прилику да наступа на разним ретким инструментима, укључујући легендарну Паганинијеву виолину Сивори Жан-Баптиста Вијома и виолину Амати која је некада била у власништву Јохана Штрауса.