Languages

Serđo Acolini

Serđo Acolini je rođen 1967. u Bolcanu. Studirao je u svom rodnom gradu u klasi Romana Santija, a kasnije u klasi Klausa Tunemana u Hanoveru. Već u to vreme bio je solo fagotista u Omladinskom orkestru Evropske zajednice. Trijumfovao je na takmičenju Karl Marija fon Veber, na takmičenju Praško proleće i na takmičenju ARD u Minhenu, na kome je bio veoma uspešan sa Kvintetom Malot čiji je član bio deset godina.
 
Pored aktivnosti kao soliste na modernom fagotu, Serđo Acolini već nekoliko godina se intenzivno bavi starom muzikom na istorijskim instrumentima. Kao barokni fagotista bio je član grupe Continuo ansambla Baroque de Limoges i Concentus Musicus iz Beča i nastupao je kao solista sa ansamblima poput Sonatori de la Gioiosa Marca, LAura Soave Cremona, La Stravaganza iz Kelna, Društvom holandskog baroka, Orkestrom Festivala Hendl iz Halea i ansamblom Accademia Bizantina. Od 2013. poseban akcenat stavlјa na saradnju sa svojim baroknim orkestrom LOnda Armonica.
 
U periodu od pet godina Acolini je bio i umetnički direktor Kamerne akademije iz Potsdama, gde je pored mnogobrojnih koncerata sa repertoarom od barokne muzike pa do avangarde bio zaslužan za četiri veoma uspešne postavke opera Vivaldija, Galupija, Grauna i Mocarta. U međuvremenu, Serđo Acolini je veoma tražen da kao direktor i solista sa ansamblima i orkestrima izvodi muziku prevashodno iz 18. i 19. veka na modernim i istorijskim instrumentima.
 
Mnogobrojna diskografska izdanja predstavlјaju dokaz njegove izuzetne stilske raznolikosti. Trenutno radi na koncertima za fagot Antonija Vivaldija za izdavačku kuću opus 111/Naïve, koji je već kandidat za dodelu najvećih nagrada.
 
Od  1998. godine Serđo Acolini radi kao profesor fagota i kamerne muzike na Muzičkoj akademiji u Bazelu.