Languages

Серђо Ацолини

Серђо Ацолини је рођен 1967. у Болцану. Студирао је у свом родном граду у класи Романа Сантија, а касније у класи Клауса Тунемана у Хановеру. Већ у то време био је соло фаготиста у Омладинском оркестру Европске заједнице. Тријумфовао је на такмичењу Карл Марија фон Вебер, на такмичењу Прашко пролеће и на такмичењу ARD у Минхену, на коме је био веома успешан са Квинтетом Малот чији је члан био десет година.
 
Поред активности као солисте на модерном фаготу, Серђо Ацолини већ неколико година се интензивно бави старом музиком на историјским инструментима. Као барокни фаготиста био је члан групе Continuo ансамбла Baroque de Limoges и Concentus Musicus из Беча и наступао је као солиста са ансамблима попут Sonatori de la Gioiosa Marca, LAura Soave Cremona, La Stravaganza из Келна, Друштвом холандског барока, Оркестром Фестивала Хендл из Халеа и ансамблом Accademia Bizantina. Од 2013. посебан акценат ставља на сарадњу са својим барокним оркестром LOnda Armonica.
 
У периоду од пет година Ацолини је био и уметнички директор Камерне академије из Потсдама, где је поред многобројних концерата са репертоаром од барокне музике па до авангарде био заслужан за четири веома успешне поставке опера Вивалдија, Галупија, Грауна и Моцарта. У међувремену, Серђо Ацолини је веома тражен да као директор и солиста са ансамблима и оркестрима изводи музику превасходно из 18. и 19. века на модерним и историјским инструментима.
 
Многобројна дискографска издања представљају доказ његове изузетне стилске разноликости. Тренутно ради на концертима за фагот Антонија Вивалдија за издавачку кућу опус 111/Naïve, који је већ кандидат за доделу највећих награда.
 
Од  1998. године Серђо Ацолини ради као професор фагота и камерне музике на Музичкој академији у Базелу.