Languages

Santjago Kanjon-Valensija

Santjago Kanjon-Valensija je nadaleko hvaljen kao jedan od najperspektivnijih mladih violončelista svoje generacije. Rođen u Bogoti 1995. godine, Santjago je radio sa mentorima kao što su Henrik Zaržicki u Kolumbiji, Džejms Tenant na Novom Zelandu, Andres Diaz u Sjedinjenim Američkim Državama i Volfgang Emanuel Šmit na Kronberg akademiji u Nemačkoj.

 

Nosilac titule Bi-Bi-Si-jev umetnik nove generacije za 2022. godinu i dobitnik Srebrne medalje i nagrade Favorit publike na 16. Međunarodnom takmičenju Čajkovski 2019. godine, Santjago Kanjon-Valensija je već dugi niz godina redovan učesnik na međunarodnim takmičenjima za violončelo. Osvojio je treću nagradu na prestižnom Međunarodnom takmičenju Kraljica Elizabeta 2017. godine u Briselu. Takođe je dobitnik nagrade Starker fondacije za 2018. godinu, kao i Prve nagrade na Međunarodnom takmičenju za violončelo Karlos Prijeto, Međunarodnom muzičkom takmičenju u Pekingu, Međunarodnom muzičkom takmičenju u Gisbornu i Međunarodnom takmičenju mladih umetnika Lenoks u Dalasu. Osvojio je i glavne nagrade na takmičenjima za violončelo Sfinks, Kasals, Johansen, Kasado i Adam.

 

Svoj orkestarski debi kao solista Kanjon-Valensija je imao sa šest godina, uz Filharmoniju Bogote. Od tada je nastupao sa svim vodećim orkestrima u svojoj rodnoj Kolumbiji, a njegova međunarodna solistička karijera odvela ga je na gostovanja širom sveta sa orkestrima poput Marinski sa Valerijem Gergijevim, Frankfurtskog Radijskog orkestra sa Kristofom Ešenbahom, Briselske filharmonije sa Stefanom Denevim, Simfonijskog orkestra Radija Jugozapadne Nemačke sa Andrisom Pogom, Filharmonije Sankt Peterburga sa Nikolajem Aleksejevim, Kamernog orkestra Orfej, Simfonijskog orkestra iz Antverpa sa Muhajem Tangom, kao i Moskovskih solista sa Jurijem Bashmetom, među ostalima.

 

Kanjon-Valensija gaji veliku strast prema novoj muzici. Bio je odgovoran za svetsku premijeru koncerta za violončelo Majstor na žicama Karlosa Iskaraja zajedno sa Simfonijskim orkestrom Alabame. Santjago je takođe premijerno izveo koncert Rapsodija 4 elementa za violončelo i gudački orkestar Horhea Pinsona na Festivalu muzike u Kartageni 2019. godine. Bio je odgovoran i za kolumbijsku premijeru Hinasterinog Koncerta za violončelo br. 2 sa Nacionalnim simfonijskim orkestrom Kolumbije, kao i premijeru Guldinog Koncerta za violončelo u Oklandu, Novi Zeland, sa Kamernim orkestrom iz Oklanda.

 

Kada je reč o njegovim objavljenim izdanjima, Santjago uživa u izazovima uranjanja u poznata i nepoznata dela, sa posebnim interesovanjem za izvođenje naručenih novih dela, aranžiranje i pisanje sopstvenih kompozicija. Njegovo najnovije izdanje Uspon, objavljeno za izdavačku kuću Sono Luminus, predstavlja dela aranžirana i napisana od strane Kanjon-Valensije, kao i dela naručena i napisana za njega od strane savremenih kolumbijskih kompozitora. Ranija izdanja uključuju Santjagov debitantski CD album Solo, koji je pobrao pohvale međunarodne kritike poput magazina Strad, zatim CD sa pijanistom Andreom Lukezinijem posvećen Šubertu i Betovenu za kuću Egea, kao i album ruskih sonata i popularnih dela za violončelo, sa pijanistkinjom Ketrin Ostin, koji je objavila izdavačka kuća Atol.

 

Santjago Kanjon-Valensija je dobitnik Majra & Edmundo Eskenazi stipendije Salvi fondacije od 2011. godine.