Languages

Сантјаго Кањон-Валенсија

Сантјаго Кањон-Валенсија је надалеко хваљен као један од најперспективнијих младих виолончелиста своје генерације. Рођен у Боготи 1995. године, Сантјаго је радио са менторима као што су Хенрик Заржицки у Колумбији, Џејмс Тенант на Новом Зеланду, Андрес Диаз у Сједињеним Америчким Државама и Волфганг Емануел Шмит на Кронберг академији у Немачкој.

 

Носилац титуле Би-Би-Си-јев уметник нове генерације за 2022. годину и добитник Сребрне медаље и награде Фаворит публике на 16. Међународном такмичењу Чајковски 2019. године, Сантјаго Кањон-Валенсија је већ дуги низ година редован учесник на међународним такмичењима за виолончело. Освојио је трећу награду на престижном Међународном такмичењу Краљица Елизабета 2017. године у Бриселу. Такође је добитник награде Старкер фондације за 2018. годину, као и Прве награде на Међународном такмичењу за виолончело Карлос Пријето, Међународном музичком такмичењу у Пекингу, Међународном музичком такмичењу у Гисборну и Међународном такмичењу младих уметника Ленокс у Даласу. Освојио је и главне награде на такмичењима за виолончело Сфинкс, Касалс, Јохансен, Касадо и Адам.

 

Свој оркестарски деби као солиста Кањон-Валенсија је имао са шест година, уз Филхармонију Боготе. Од тада је наступао са свим водећим оркестрима у својој родној Колумбији, а његова међународна солистичка каријера одвела га је на гостовања широм света са оркестрима попут Марински са Валеријем Гергијевим, Франкфуртског Радијског оркестра са Кристофом Ешенбахом, Бриселске филхармоније са Стефаном Деневим, Симфонијског оркестра Радија Југозападне Немачке са Андрисом Погом, Филхармоније Санкт Петербурга са Николајем Алексејевим, Камерног оркестра Орфеј, Симфонијског оркестра из Антверпа са Мухајем Тангом, као и Московских солиста са Јуријем Басхметом, међу осталима.

 

Кањон-Валенсија гаји велику страст према новој музици. Био је одговоран за светску премијеру концерта за виолончело Мајстор на жицама Карлоса Искараја заједно са Симфонијским оркестром Алабаме. Сантјаго је такође премијерно извео концерт Рапсодија 4 елемента за виолончело и гудачки оркестар Хорхеа Пинсона на Фестивалу музике у Картагени 2019. године. Био је одговоран и за колумбијску премијеру Хинастериног Концерта за виолончело бр. 2 са Националним симфонијским оркестром Колумбије, као и премијеру Гулдиног Концерта за виолончело у Окланду, Нови Зеланд, са Камерним оркестром из Окланда.

 

Када је реч о његовим објављеним издањима, Сантјаго ужива у изазовима урањања у позната и непозната дела, са посебним интересовањем за извођење наручених нових дела, аранжирање и писање сопствених композиција. Његово најновије издање Успон, објављено за издавачку кућу Соно Луминус, представља дела аранжирана и написана од стране Кањон-Валенсије, као и дела наручена и написана за њега од стране савремених колумбијских композитора. Ранија издања укључују Сантјагов дебитантски ЦД албум Соло, који је побрао похвале међународне критике попут магазина Страд, затим ЦД са пијанистом Андреом Лукезинијем посвећен Шуберту и Бетовену за кућу Егеа, као и албум руских соната и популарних дела за виолончело, са пијанисткињом Кетрин Остин, који је објавила издавачка кућа Атол.

 

Сантјаго Кањон-Валенсија је добитник Мајра и Едмундо Ескенази стипендије Салви фондације од 2011. године.