Languages

Sanja Romić

Više nego samo oboistkinja, Sanja je svestrana umetnica, pedagog i kreator različitih projekata u koje unosi svoje životno iskustvo i inspiraciju u formi muzičkih priča. Predivan ton, harizma na sceni i senzualna muzikalnost su ono što karakteriše njene nastupe.

 

„Sanja poseduje duboku muzikalnost i ima predivan ton koji se izdvaja nad orkestrom i inspiriše njene kolege“, rekao je o njoj legendarni dirigent Zubin Mehta, na čiji je poziv 2019. godine učestvovala kao solo oboistkinja sa Izraelskom filharmonijom na maestrove tri oproštajne turneje po Južnoj Americi, Litvaniji i Evropi. 

 

Od 2011. godine je delovala kao solo oboistkinja Beogradske filharmonije, a predaje na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, predmet poznavanje orkestarskih deonica za drvene duvačke instrumente.  

 

Kao solistkinja je nastupala sa Beogradskom filhamronijom, Festivalskim orkestrom festivala Al Bustan u Libanu, Makedonskom filharmonijom, Salcburškom kamernom filharmonijom, Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, Ansamblom Metamorfozis, Zagrebačkim solistima, Orkestrom vojske Slovenije, Erdody kamernim orkestrom iz Mađarske, tamburaškim orkestrom Dobreč iz Slovenije.

 

Od 2022. godine je umetnica francuskog graditelja instrumenata Buffet Crampon iz Pariza i svira obou model Légende. Uz njihovu podršku je rođen istoimeni koncert za obou kompozitora Nimroda Borenštajna. Svetska premijera je posvećena proslavi 100. godišnjice postojanja Beogradske filharmonije.

 

Ideju univerzalnosti muzičkog jezika koji ujedinjuje ljude kroz različite kulture naroda je 2017. godine prikazala u projektu Muzička razglednica i ovekovečila na kompakt disku Melodije nacija, uz saradnju sa irskom pijanistkinjom Finulom Mojnihan. CD je izdat od strane londonske kuće Hedone Records i Metropolis Music u Srbiji. Godine 2021. je u saradnji sa hrvatskom pijianistkinjom Antonijom Paček izdala dva singla za australijsku kuću Yellow Rose Records. U okviru No Borders orkestra su izdali CD za Deutsche Grammpohon

 

Posvećena kamernom muziciranju, aktivno sarađuje sa NS Kamernim ansamblom, koji je sačinjen od najistaknutijih domaćih solista i koncertira u različitim instrumentalnim formacijama. RomAn duo je saradnja sa srpskim gitaristom Zoranom Anićem, bila je član Ventus kvinteta iz Salcburga i dua sa harfom.

 

Držala je majstorske kurseve u Srbiji, Irskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Libanu, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini. Njen prvi onlajn kurs Povratak osnovama je objavljen 2023. godine. Sanja aktivno istražuje pokret i mehaniku tela, mentalnu pripremu i psihološki aspekat sviranja, koji predaje u okviru svog mentorsko-koučing koncepta Svirati i živeti sa lakoćom. Istoimeni podkast na engleskom jeziku je pokrenula 2023. godine i na njemu kreira koristan sadržaj za mlade muzičare.

 

Sa željom da podstakne razvoj škole za obou kod nas je inicirala i zajedno sa kolegama osnovala Oboa fest 2018.godine.

 

Kao orkestarski muzičar je nastupala po Americi, Evropi i Kini, sarađivala je sa Izraelskom filharmonijom, Salcbuškim kamernim solistima, orkestrom Cremerata Baltica, Praškim kamernim orkestrom, Salcburškom kamernom filharmonijom, RTV orkestrom Ljubljana, Slovenačkom filharmonijom, Erdody kamernim orkestrom iz Mađarske.

 

Strast i iskustvo orkestarskog muzičara prenosi kao mentor omladinskih orkestara Beogradske filharmonije, Omladinskog orkestra festivala Al Bustan u Libanu, Omladinskog orkestra Zapadnog Balkana, FAME’S- Evropski institut za orkestarska izvođenja.

 

Studije u klasi prof. Petera Pongraca na budimpeštanskoj akademiji Franc List je završila sa počastima kao stipendista organizacije Soroš. Usavršavala se na majstorskim kursevima eminentnih oboista, kao i na Univerzitetu Mocarteum u Salcburgu, u klasi prof. Štefana Šilija, posle čega je uskoro osvojila poziciju solo oboe Opere i Baleta Ljubljana. 

 

Muzika je za nju inspiracija, pokretač života, umetnost koja povezuje i istražuje dva sveta ‒ spoljašnji i onaj unutrašnji.