Languages

Сања Ромић

Више него само обоисткиња, Сања је свестрана уметница, педагог и креатор различитих пројеката у које уноси своје животно искуство и инспирацију у форми музичких прича. Предиван тон, харизма на сцени и сензуална музикалност су оно што карактерише њене наступе.

 

„Сања поседује дубоку музикалност и има предиван тон који се издваја над оркестром и инспирише њене колеге“, рекао је o њој легендарни диригент Зубин Мехта, на чији је позив 2019. године учествовала као соло обоисткиња са Израелском филхармонијом на маестрове три опроштајне турнеје по Јужној Америци, Литванији и Европи. 

 

Од 2011. године је деловала као соло обоисткиња Београдске филхармоније, а предаје на Академији уметности у Новом Саду, предмет познавање оркестарских деоница за дрвене дувачке инструменте.  

 

Као солисткиња је наступала са Београдском филхамронијом, Фестивалским оркестром фестивала Ал Бустан у Либану, Македонском филхармонијом, Салцбуршком камерном филхармонијом, Војвођанским симфонијским оркестром, Ансамблом Метаморфозис, Загребачким солистима, Оркестром војске Словеније, Ердоди камерним оркестром из Мађарске, тамбурашким оркестром Добреч из Словеније.

 

Од 2022. године је уметница француског градитеља инструмената Buffet Crampon из Париза и свира обоу модел Légende. Уз њихову подршку је рођен истоимени концерт за обоу композитора Нимрода Боренштајна. Светска премијера је посвећена прослави 100. годишњице постојања Београдске филхармоније.

 

Идеју универзалности музичког језика који уједињује људе кроз различите културе народа је 2017. године приказала у пројекту Музичка разгледница и овековечила на компакт диску Мелодије нација, уз сарадњу са ирском пијанисткињом Финулом Мојнихан. ЦД је издат од стране лондонске куће Hedone Records и Metropolis Music у Србији. Године 2021. је у сарадњи са хрватском пијианисткињом Антонијом Пачек издала два сингла за аустралијску кућу Yellow Rose Records. У оквиру No Borders оркестра су издали ЦД за Deutsche Grammpohon

 

Посвећена камерном музицирању, активно сарађује са НС Камерним ансамблом, који је сачињен од најистакнутијих домаћих солиста и концертира у различитим инструменталним формацијама. РомАн дуо је сарадња са српским гитаристом Зораном Анићем, била је члан Вентус квинтета из Салцбурга и дуа са харфом.

 

Држала је мајсторске курсеве у Србији, Ирској, Словенији, Мађарској, Либану, Црној Гори, Босни и Херцеговини. Њен први онлајн курс Повратак основама је објављен 2023. године. Сања активно истражује покрет и механику тела, менталну припрему и психолошки аспекат свирања, који предаје у оквиру свог менторско-коучинг концепта Свирати и живети са лакоћом. Истоимени подкаст на енглеском језику је покренула 2023. године и на њему креира користан садржај за младе музичаре.

 

Са жељом да подстакне развој школе за обоу код нас је иницирала и заједно са колегама основала Обоа фест 2018. године.

 

Као оркестарски музичар је наступала по Америци, Европи и Кини, сарађивала је са Израелском филхармонијом, Салцбушким камерним солистима, оркестром Kремерата Балтика, Прашким камерним оркестром, Салцбуршком камерном филхармонијом, РТВ оркестром Љубљана, Словеначком филхармонијом, Ердоди камерним оркестром из Мађарске.

 

Страст и искуство оркестарског музичара преноси као ментор омладинских оркестара Београдске филхармоније, Омладинског оркестра фестивала Ал Бустан у Либану, омладинског оркестра Западног Балкана, ФАМЕ’С – Европски институт за оркестарска извођења.

 

Студије у класи проф. Петера Понграца на будимпештанској академији Франц Лист је завршила са почастима као стипендиста организације Сорош. Усавршавала се на мајсторским курсевима еминентних обоиста, као и на Универзитету Моцартеум у Салцбургу, у класи проф. Штефана Шилија, после чега је ускоро освојила позицију соло обое Опере и Балета Љубљана. 

 

Музика је за њу инспирација, покретач живота, уметност која повезује и истражује два света ‒ спољашњи и онај унутрашњи.