Languages

Зимон Робинсон

Зимон Робинсон је свестрани бас-баритон који је постао један од најтраженијих певача како у оперском, тако и у концертном репертоару. Његов репертоар обухвата раздобља од барока, преко класичне, романтичне па све до савремене музике. Студирао је певање на Универзитету уметности у Берлину код Роберта Гамбила.

 

Његови недавни и предстојећи наступи у многим водећим оперским кућама и концертним дворанама Европе укључују: Баварску државну оперу (Орфеј), циришки Тонхале (Миса солемнис), Вигмор хол (Пасија по Јовану), Немачку оперу у Берлину (Кућа срца), берлински Штатсопер (Дидона и Енеј), Гевандхаус у Лајпцигу, МДР Радијски oркестар из Лајпцига (Хајднов Реквијем), Варшавску оперу (Кастор и Полукс), Снејп Малтингс (Тако чине све), Магдебуршка опера (Ото), Руенска опера, Лилска опера (Бах). Сарађивао је са водећим диригентима и редитељима као што су Рафаел Пишон, Клаус Гут, Јохан Калицке, Хелмут Рилинг, Рене Жакоб, Бенџамин Бејл, Кристофер Молдс, Кристијан Кернин, Штефан Шулц, Андреа Маркиол, Николас Финк, Кристоф Русе.

 

Као оперски певач, дебитовао је 2011. године у улози Меркура у Кавалијевој опери Калисто на Фестивалу ране музике у Инсбруку. Године 2012, певао је главну улогу на премијери опере Калиф у Државном позоришту Киела на челу са Бетином Рорбек. Наступао је у Хендловој опери Сузана на Ајфорд оперском фестивалу и у Рамоовој опери Наиса на Алдебург Промс летњем фестивалу у Енглеској. Његов репертоар Моцартових дела укључује улоге Лепорела у Дон Ђованију и Дон Алфонса у Тако чине све на фестивалу Алдебург.

 

2014. године постигао је велики успех као Ото у насловној улози опере Хендла и Телемана у Државном оперском позоришту у Магдебургу, у оквиру Међународног Телемановог фестивала. Остали наступи су били у Великом театру града Луксембурга и у Арсеналу у француском Мецу.

 

У јуну 2015. године дебитовао је у Баварској државној опери у оквиру Минхенског оперског фестивала у Монтевердијевом Орфеју под диригентском палицом Кристофера Моулдса.

 

Имао је бројне концертне наступе, укључујући Бахову турнеју са Хелмутом Рилингом у Немачкој и Чилеу; Бахове кантате са Академијом за античку музику; Бетовенову Девету симфонију, Брамсов Немачки реквијем у Концертхаусу у Берлину; Малерове Песме дечака-луталице са Берлинским симфонијским оркестром, Дворжаков Стабат матер у Цркви св. Томе у Лајпцигу, Моцартов Реквијем са Штатскапеле из Берлина и Талинским камерним оркестром.

 

Недавно је дебитовао са циришким Тонхале оркестром; извео је Месију на Хендловом фестивалу у Халеу и на Данима ране музике у Регензбургу. У јулу је извео Хајдново Стварање са Националним симфонијским оркестром Летоније, под диригентском палицом Николаса Финка.