Languages

Roman Borisov

Pijanista Roman Borisov osvojio je prvu nagradu na Kisindžer Klavir Olimpu u oktobru 2022. godine kao najmlađi učesnik. U svom saopštenju žiri je napisao: […] svojim izuzetno muzikalnim, intuitivnim i strukturno svesnim interpretacijama dela Libermana, Betovena, Rahmanjinova, Bramsa i Prokofjeva, pokazao je apsolutnu kreativnu volјu i impresionirao svojim prirodnim i doslednim scenskim prisustvom.

 

Roman Borisov je u ranom detinjstvu, u svojoj četvrtoj godini, upoznao legendarnu profesorku klavira Meri Lebenzon na Novosibirskom konzervatorijumu, koja ga je pratila sve do 2020. godine. Od najranijih dečijih takmičenja, Borisov je skrenuo pažnju na sebe, između ostalog postavši stipendista Fondacije Spivakov.

 

Nakon osvajanja prve nagrade na Takmičenju mladih Krajnjev 2019, godine i brojnih koncerata u sezoni 2019/2020, uklјučujući i koncerte u Hamburgu, Berlinu, na Klavirskom festivalu u Ruru, kao i na Gštadskom festivalu, po završetku srednjeg obrazovanja, odlučio je da se preseli u Berlin. Januara 2022. godine, uspešno je započeo studije na konzervatorijumu Hans Ajzler kod prof. Eldara Nebolsina. Prethodni angažmani su ga odveli u Nansi sa Orkestrom nacionalne opere Lorene pod dirigentskom palicom Vladimira Kirađijeva; u Rojtlingen sa Virtemberškom filharmonijom pod dirigentskom palicom Arijane Matijah i u Beču sa simfonijskim orkestrom ORF pod dirigentskom palicom Hauarda Grifitsa. Svoj solistički program je predstavio u Filharmoniji iz Esena, kao i u Bordou, Angletu, Cirihu i Bad Kisingenu.

 

U septembru 2022. godine, na poziv fondacije Orfeum iz Ciriha, snimio je Mocartove klavirske koncerte K 413 i K 415, zajedno sa simfonijskim orkestrom ORF pod upravom Hauarda Grifitsa kao deo kompletnog snimka Mocartovih klavirskih koncerata. Izdanje je zakazano za jun 2023. godine, u okviru izdavačke kuće Alfa.

 

Najznačajniji događaji u sezoni 2023/24 uklјučuju debi u amsterdamskom Koncertgebau sa Virtemberškom filharmonijom iz Rojtlingena pod dirigentskom palicom Arijane Matijah i u Koncerthausu u Beču sa resitalom. Orkestarski angažmani uklјučuju koncerte sa Nemačkim simfonijskim orkestrom pod dirigentskom palicom Kenta Nagana, sa berlinskim Koncerthausorkester pod dirigentskom palicom Nil Venditi, sa Bohumskim simfoničarima pod dirigentskom palicom Arijane Matijah, sa Minhnerskim simfonijskim orkestrom pod dirigentskom palicom Jozefa Bastijana, sa I pomeriđi muzikali i Džordžom Pelivanijanom, kao i sa orkestrom Rumunskog nacionalnog radija kojim diriguje Džon Akselrod. Svoje solističko umeće demonstrira i sa resitalima na Klavirskom festivalu u Ruru, Muzičkom festivalu u Bremenu i Bruknerhausu u Lincu.

 

Nјegov aktuelni resitalni repertoar obuhvata dela Rahmanjinova, Čajkovskog, Prokofjeva, Bramsa, Šopena, Betovena. Nekadašnji je član Letnje akademije festivala u Verbijeu (2019), gde je osvojio nagradu fondacije Tabor kao najbolјi učesnik u oblasti klavira. Na akademiji je dobio važnu podršku od Andraša Šifa, Klausa Helviga, Žan-Eflama Bavuzea, Hoakina Ačukara i Sergeja Babajana. Nјegovo izvođenje dela Rahmanjinova na Klavirskom festivalu u Ruru (2021) uklјučeno je u godišnje CD izdanje ovog festivala.