Languages

Роман Борисов

Пијаниста Роман Борисов освојио је прву награду на Кисинџер Клавир Олимпу у октобру 2022. године као најмлађи учесник. У свом саопштењу жири је написао: […] својим изузетно музикалним, интуитивним и структурно свесним интерпретацијама дела Либермана, Бетовена, Рахмањинова, Брамса и Прокофјева, показао је апсолутну креативну вољу и импресионирао својим природним и доследним сценским присуством.

 

Роман Борисов је у раном детињству, у својој четвртој години, упознао легендарну професорку клавира Мери Лебензон на Новосибирском конзерваторијуму, која га је пратила све до 2020. године. Од најранијих дечијих такмичења, Борисов је скренуо пажњу на себе, између осталог поставши стипендиста Фондације Спиваков.

 

Након освајања прве награде на Такмичењу младих Крајњев 2019, године и бројних концерата у сезони 2019/2020, укључујући и концерте у Хамбургу, Берлину, на Клавирском фестивалу у Руру, као и на Гштадском фестивалу, по завршетку средњег образовања, одлучио је да се пресели у Берлин. Јануара 2022. године, успешно је започео студије на конзерваторијуму Ханс Ајзлер код проф. Елдара Неболсина. Претходни ангажмани су га одвели у Нанси са Оркестром националне опере Лорене под диригентском палицом Владимира Кирађијева; у Ројтлинген са Виртембершком филхармонијом под диригентском палицом Аријане Матијах и у Бечу са симфонијским оркестром ОРФ под диригентском палицом Хауарда Грифитса. Свој солистички програм је представио у Филхармонији из Есена, као и у Бордоу, Англету, Цириху и Бад Кисингену.

 

У септембру 2022. године, на позив фондације Орфеум из Цириха, снимио је Моцартове клавирске концерте К 413 и К 415, заједно са симфонијским оркестром ОРФ под управом Хауарда Грифитса као део комплетног снимка Моцартових клавирских концерата. Издање је заказано за јун 2023. године, у оквиру издавачке куће Алфа.

 

Најзначајнији догађаји у сезони 2023/24 укључују деби у амстердамском Концертгебау са Виртембершком филхармонијом из Ројтлингена под диригентском палицом Аријане Матијах и у Концертхаусу у Бечу са реситалом. Оркестарски ангажмани укључују концерте са Немачким симфонијским оркестром под диригентском палицом Кента Нагана, са берлинским Концертхаусоркестер под диригентском палицом Нил Вендити, са Бохумским симфоничарима под диригентском палицом Аријане Матијах, са Минхнерским симфонијским оркестром под диригентском палицом Јозефа Бастијана, са И помериђи музикали и Џорџом Пеливанијаном, као и са оркестром Румунског националног радија којим диригује Џон Акселрод. Своје солистичко умеће демонстрира и са реситалима на Клавирском фестивалу у Руру, Музичком фестивалу у Бремену и Брукнерхаусу у Линцу.

 

Његов актуелни реситални репертоар обухвата дела Рахмањинова, Чајковског, Прокофјева, Брамса, Шопена, Бетовена. Некадашњи је члан Летње академије фестивала у Вербијеу (2019), где је освојио награду фондације Табор као најбољи учесник у области клавира. На академији је добио важну подршку од Андраша Шифа, Клауса Хелвига, Жан-Ефлама Бавузеа, Хоакина Ачукара и Сергеја Бабајана. Његово извођење дела Рахмањинова на Клавирском фестивалу у Руру (2021) укључено је у годишње ЦД издање овог фестивала.