Languages

Robert Bork

Rođen u Čikagu, Robert Bork je započeo studije u SAD i završio sa odličnim uspehom u Nemačkoj. Karijeru je započeo kao član ansambla Opere u Kelnu.

Gostovao je u renomiranim operskim kućama, uključujući Milansku Skalu, Teatar u Barseloni, Palatu umetnosti u Valensiji, Bavarsku državnu operu u Minhenu, Hamburšku državnu operu, Teatro San Karlo u Napulju, Teatru la Feniće, Gradskom teatru u ​​Tuluzu, Operu u Strazburu, Kraljevsku flamansku operu u Antverpenu, Holandsku nacionalnu operu, kao i Koncertgebau Amsterdam, gde je sarađivao sa dirigentima kao što su Kent Nagano, Valerij Gergijev, Mark Minkovski, Pinčas Štajnberg, Džejms Konlon, Aksel Kober, Simon Jang, Oksana Liniv, Sebastijan Vajgl, Hartmut Henhen, Ivan Fišer, Juraj Valčuha i Ingo Mecmaher.

Njegov široki repertoar obuhvata, između ostalih, uloge Johanana/Saloma, Holandjanina/ Holanđanin lutalica, Frica Ketnera/Majstori pevači iz Nirnberga, Klingsora/Parsifal, Faninala/Kavaljer s ružom, Učitelja muzike/Arijadna na Naksosu, Kaspara/Čarobni strelac, Mazeta/Don Đovani, Don Karla/Moć sudbine, Krotitelja životinja, Rodriga i Atlete/Lulu, Simona/Violanta i Mefista/Faust.

Njegovi nedavni nastupi na operskoj sceni uključuju sledeće uloge: Faninal/Kavaljer s ružom pod dirigentskom palicom Kenta Nagana u Los Anđelesu, zatim Albert/Verter kao i opera Grk na operskom festivalu u Minhenu, zatim Balstroud/Piter Grajms u Palati umetnosti u Valenciji i Nemačkoj operi na Rajni, Votan/Valkira u Bariju i Kaselu, Klingsor/Parsifal u Turkuu, Vidmanov Vavilon/Kralj sveštenika u Koncertgebauu u Amsterdamu pod Markusom Stencom, kao i Gunter u Vagnerovom Prstenu u Amsterdamu i Antverpenu. Štaviše, pevao je glavnu ulogu, Ben Ata u svetskoj premijeri Brakova između zona tri, četiri i pet Filipa Glasa.

Robert Bork je takođe veoma tražen kao koncertni pevač. Njegov repertoar je raznovrstan kao što je i operski i kreće se od baroka do savremenog, uključujući dela kao što su J.S. Bahova Pasija po Mateju i Misa u ha-molu, Betovenova 9. simfonija, Bramsov Rekvijem i Malerova 8. simfonija, kao i Henceov Splav Meduze.

Angažmani u sezoni 20/21 uključuju, između ostalih, Kurvenal/Tristan i Izolda u Bariju, kao i više koncerata sa Gradskim orkestrom iz Tuluza.