Languages

Роберт Борк

Рођен у Чикагу, Роберт Борк је започео студије у САД и завршио са одличним успехом у Немачкој. Каријеру је започео као члан ансамбла Опере у Келну.

 

Гостовао је у реномираним оперским кућама, укључујући Миланску Скалу, Театар у Барселони, Палату уметности у Валенсији, Баварску државну оперу у Минхену, Хамбуршку државну оперу, Театро Сан Карло у Напуљу, Театру ла Фениће, Градском театру у ​​Тулузу, Оперу у Стразбуру, Краљевску фламанску оперу у Антверпену, Холандску националну оперу, као и Концертгебау Амстердам, где је сарађивао са диригентима као што су Кент Нагано, Валериј Гергијев, Марк Минковски, Пинчас Штајнберг, Џејмс Конлон, Аксел Кобер, Симон Јанг, Оксана Линив, Себастијан Вајгл, Хартмут Хенхен, Иван Фишер, Јурај Валчуха и Инго Мецмахер.

 

Његов широки репертоар обухвата, између осталих, улоге Јоханана/Салома, Холандјанина/ Холанђанин луталица, Фрица Кетнера/Мајстори певачи из Нирнберга, Клингсора/Парсифал, Фанинала/Каваљер с ружом, Учитеља музике/Аријадна на Наксосу, Каспара/Чаробни стрелац, Мазета/Дон Ђовани, Дон Карла/Моћ судбине, Кротитеља животиња, Родрига и Атлете/Лулу, Симона/Виоланта и Мефиста/Фауст.

 

Његови недавни наступи на оперској сцени укључују следеће улоге: Фанинал/Каваљер с ружом под диригентском палицом Кента Нагана у Лос Анђелесу, затим Алберт/Вертер као и опера Грк на оперском фестивалу у Минхену, затим Балстроуд/Питер Грајмс у Палати уметности у Валенцији и Немачкој опери на Рајни, Вотан/Валкира у Барију и Каселу, Клингсор/Парсифал у Туркуу, Видманов Вавилон/Краљ свештеника у Концертгебауу у Амстердаму под Маркусом Стенцом, као и Гунтер у Вагнеровом Прстену у Амстердаму и Антверпену. Штавише, певао је главну улогу, Бен Ата у светској премијери Бракова између зона три, четири и пет Филипа Гласа.

 

Роберт Борк је такође веома тражен као концертни певач. Његов репертоар је разноврстан као што је и оперски и креће се од барока до савременог, укључујући дела као што су Баховe Пасија по Матеју и Миса у ха-молу, Бетовенова 9. симфонија, Брамсов Реквијем и Малерова 8. симфонија, као и Хенцеов Сплав Медузе.

 

Ангажмани у сезони 20/21 укључују, између осталих, Курвенал/Тристан и Изолда у Барију, као и више концерата са Градским оркестром из Тулуза.