Languages

Rafael Agire

Rafael Agire stekao je svetsku slavu zahvaljujući dubokom razumevanju muzike i impresivnoj virtuoznosti, a njegov izuzetno raznoliki repertoar odveo ga je u čak 39 zemalja širom sveta.

 

Svoju izvanrednu karijeru otpočeo je osvajanjem trinaest prvih nagrada na međunarodnim takmičenjima (uključujući nagradu Pro Musicis na internacionalnom takmičenju Tarega u Njujorku). Danas je jedan od najslavnijih svetskih gitarista.

 

Rafael redovno nastupa u prestižnim salama i dvoranama, uključujući Karnegi hol u Njujorku, Koncertgebau u Amsterdamu, bečki Koncerthaus, salu Čajkovski, u Moskvi, minhenski Gaštajg, Lajzehale i Elbfilharmoniја u Hamburgu, Palau de la Muzika u Barseloni, Kings Plejs u Londonu, Filharmoniju u Sankt Petersburgu, Narodno pozorište Kube, Centar za scenske umetnosti Hjogo (Japan) i Umetnički centar u Seulu (Južna Koreja). Njegov debitantski nastup na Festivalu u Verbijeu u Švajcarskoj, na kom je izvodio Rodrigov Koncert Aranhuez sa Kamernim orkestrom Verbijea, emitovao je medici.tv. To je ujedno i najgledaniji video na njihovoj Fejsbuk stranici, koji je za samo dvanaest meseci imao preko 3 miliona pregleda.

 

Najznačajniji nastupi u sezoni 21/22 uključuju njegove orkestarske debije u SAD sa Simfonijskim orkestrom Bilings u Montani i Simfonijskim orkestrom Amerika na Floridi, kao i koncerte sa Orkestrom italijanske Švajcarske i Nacionalnim orkestrom Španije. Od ostalih, treba pomenuti i premijeru Fantazije za četiri gitare Hoakina Klerča u Beogradu, kao i koncerte u Elbfilharmoniji u Hamburgu, Nacionalnom auditoriju i Kraljevskom pozorištu u Madridu i koncerte sa Filharmonijom iz Liježa i sopranom u usponu Herom Hijesang Park.

 

Široki repertoar, sa preko 30 koncerata za gitaru i orkestar, omogućio mu je da nastupa, između ostalih, sa korejskim Simfonijskim orkestrom KBS, Nacionalnim orkestrom iz Liona, Simfonijskim orkestrom Tulonske opere, Brukner orkestrom iz Linca, Filharmonijom Baden-Badena, Tiringenskom filharmonijom, Kamernim orkestrom iz Forchajma, Filharmonijom Nove Vestfalije, Filharmonijskim orkestrom Robert Šuman iz Hemnica, Državnim simfonijskim orkestrom Nova Rusija iz Moskve, Simfonijskim orkestrom španskog radija i televizije, Filharmonijskim orkestrom iz Malage, taragonskim Simfonijskim orkestrom Kamera Muzike, simfonijskim orkestrom Ekstramadura i Simfonijskim orkestrom Kastije i Leona, pod dirigenskim palicama Hesusa Lopeza Kobosa, Lorenca Viotija, Karine Kanelakis, Dominga Hindojana, Migel Anhela Gomeza Martineza, Joela Levija, Pavela Balefa, Gijerma Garsije Kalva, Sebastiana Tevinkela, Klemensa Šulta i Aleksandera Mirata.

 

Prateći klasičnu tradiciju Andresa Segovije i Narsisa Jepesa, Rafael Agire nastoji da dodatno proširi i modernizuje repertoar svog instrumenta različitim stilovima kao što su flamenko, kamerna muzika, pop, filmska muzika ili španski i latinoamerička narodna muzika. Saradnja sa savremenim kompozitorima dala mu je priliku da premijerno predstavi dela Serhija Asada (dobitnika Gremi nagrade), Hoakina Klerča, Agustina Kastilje Avile, Davida del Puerta i Danijela Reala, između ostalih.

 

Njegov prvi resitalni album objavila je RTVE Muzika, a druga dva izdavačka kuća Naksos. Sa nemačkom kućom KSG Eksaudio objavio je album Transkripcije sa delima Baha, Skarlatija, Mendelsona, Šumana, Debisija, Ravela i Geršvina, transponovanim za gitaru iz originalne klavirske muzike. Njegova saradnja sa violončelistkinjom Nadež Roša rezultirala je izdanjem albuma La vida breve izdavačke kuće Ars Produkcija.

 

Dva druga projekta uvela su ga u uzbudljiv repertoar brazilske muzike (sa ansamblom Anet Majburg za izdavačku kuću MDG) i portugalskog fada (sa pevačicom Filipom Tavares). Njegov osmi projekat objavio je Naksos 2018. godine sa prvim svetskim snimkom Odsjaji Lorenca Palomoa sa Simfonijskim orkestrom iz Kastilja i Leona, violinistkinjom Anom Valderamom i maestrom Hesusom Lopezom Kobosom. Ova izdanja donela su mu preliminarnu nominaciju za latinoamerički Gremi, kao i pozitivne kritike časopisa Gramofon, Strad i Krešendo, a takođe se pojavljuje u emisijama međunarodnih radija kao što su Bi-Bi-Si, En-P-Ar, Si-Bi-Es, Radio Štefansdom iz Beča, berlinski Brandenburški radio, Hesiše Rundfunk, hamburški Severenonemački radio, Srednjenemački radio iz Lajpciga, Nacionalni španski radio i Nju Klasikal FM iz Toronta.

 

Sa 16 godina je debitovao sa Koncertom Aranhuez uz Omladinski simfonijski orkestar iz Malage na turneji po Španiji i Maroku. Dobitnik je stipendija vlade Andaluzije i Fondacije Aleksander fon Humbolt koja mu je omogućila studiranje na diseldorfskoj muzičkoj akademiji Robert Šuman u Nemačkoj, kod prof. Hoakina Klerča, gde je i diplomirao sa počastima. Kasnije je studirao kod profesora Majkla Luina na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu. Rafael trenutno živi u Madridu.